Laetitia
Sr. online marketeer & Strategy lead
Het See, Think, Do, Care-model van Google is een handig model om de customer journey van je klanten in kaart te brengen. Het model geeft de verschillende fases van de klantreis aan. Het is belangrijk om in iedere fase van de klantreis aandacht aan je potentiële klant te besteden. Hoe je dat doet aan de hand van dit model? Dat vertellen we in deze blog.
Het See, Think, Do, Care-model is eigenlijk een variant van het oude AIDA-model. Dat model gaat er vanuit dat iedere klant de volgende stappen in deze volgorde doorloopt:
Attention (Hey, wat is dat?)
Interest (Zo, dat is interessant!)
Desire (Dat wil ik hebben!)
Action (Kopen maar)
Maar het AIDA-model is ondertussen wat achterhaald geworden. Dat is niet zo gek, het stamt immers uit het einde van de negentiende eeuw. Nog ver voordat computers en internet werden uitgevonden. En dus nog ver voordat onze klantreis zo drastisch veranderde. Want denk maar eens na over je laatste aankopen. Verliepen die allemaal netjes volgens het AIDA-model?
De hiërarchie van het oude model werd een probleem. Het gedrag van klanten is nu eenmaal heel moeilijk in opeenvolgende stappen te voorspellen. Er was een nieuw framework nodig: het See, Think, Do, Care-model was geboren. Ieder contactmoment dat een potentiële klant met je bedrijf heeft vóór de aankoop, moet mensen uit de See-, Think- én Do fase aanspreken. En voor klanten die meer dan 2 keer bij je hebben gekocht moet je gewoon heel lief zijn (Care).
De fases in de customer journey die vóór de aankoop plaatsvinden worden ook wel orientatiefases genoemd. In de See-fase zit eigenlijk je hele doelgroep. In de Think-fase zit het deel dat ook denkt een nieuw product nodig te hebben. In de Do-fase zit dat deel van je doelgroep dat actief op zoek is naar een nieuw product.
Laten we de aanschaf van nieuwe schoenen als voorbeeld nemen:
See: Iedereen die schoenen bezit
Think: Iedereen die schoenen bezit en denkt dat het misschien wel tijd is voor nieuwe schoenen
Do: Iedereen die schoenen bezit, denkt dat het misschien wel tijd is voor nieuwe schoenen en hier ook actief naar op zoek is
Een fout die veel bedrijven nog steeds maken is dat ze alleen focussen op de Do-fase. Alle aandacht op de website is gericht op het direct verkopen van producten of diensten. Advertentiecampagnes worden uitgeschakeld als ze niet direct voor conversies zorgen. Men vergeet dan dat je potentiële klanten vaak eerst warm moet maken voor ze iets bij je willen kopen. En dat ze je überhaupt eerst moeten kennen. Dan kan zo’n branding campagne (zonder directe conversies) dus best handig zijn!
In iedere touchpoint vóór de aankoop moet je er dus voor zorgen dat je mensen uit de See-, Think- én Do fase aanspreekt. Onderstaande pagina van Zalando is een mooi voorbeeld. Er is 1 hele duidelijke call-to-action voor de Do-groep, namelijk de knop om te bestellen. Maar er zijn ook voldoende aangrijpingspunten voor mensen die nog in de See- of Think-fase zitten.
Zalando besteedt aandacht aan See, Think én Do
Misschien houd je wel van schoenen maar heb je nu nog geen nieuw paar nodig. Misschien wil je inspiratie opdoen en blogs lezen of Zalando volgen op social media. Wie weet wil je wel een verlanglijstje maken voor in de toekomst. Teveel bedrijven leggen nog steeds alleen de focus op het product dat ze verkopen en besteden aandacht aan de Do-groep. Maar zo mis je dus een hele hoop contactmomenten met je doelgroep!
Ga je een landingspagina maken voor een advertentiecampagne? Of schrijf je bijvoorbeeld een nieuwe blog? Ga dan de hele pagina langs en zie of je mensen uit de 3 orientatiefases aanspreekt. Hetzelfde geldt voor advertenties. Zorg nooit voor 1 soort advertentie, maar gebruik verschillende voor mensen in de See-, Think- en Do-fase.
Benieuwd welke online kanalen bij de verschillende fases horen? Lees dan onze volgende blog: See, Think, Do, Care (II) en online kanalen!
En wat dan na See, Think, Do? Dan is het tijd voor de Care fase, oftewel lief zijn voor je klanten. Heeft een klant 2 keer iets bij je gekocht? Dan valt deze in de Care-groep. Zorg ervoor dat je deze klanten verrast met iets leuks. Dat kan informatie, een kortingscode of een gratis product zijn. Hoe meer je je klanten verrast, hoe makkelijker het wordt om weer nieuwe klanten te bereiken. Ze worden namelijk ambassadeurs van je merk en zorgen door hun word-of-mouth weer voor nieuwe business.
Het See, Think, Do, Care-model is niet alleen een goede basis om landingspagina’s en advertenties mee te optimaliseren. Het biedt eigenlijk een stevige basis voor je hele online marketingstrategie. Zit jij al in de Do-fase en wil je met jouw bedrijf ook strategisch aan de slag met online marketing? Neem contact op met een van onze specialisten.
Omslagfoto door Pawel Janiak op Unsplash
Een sterke contentstrategie is essentieel voor het succes van je bedrijf. Het helpt je om je merk te positioneren, je doelgroep effectief te bereiken en je marketingdoelstellingen te behalen. Door consistente en relevante content te creëren, kun je je expertise tonen en vertrouwen opbouwen bij je klanten. Bovendien zorgt een doordachte contentstrategie voor een betere online zichtbaarheid, wat kan leiden tot meer websiteverkeer en hogere conversies. Het is belangrijk om content niet als doel op zich te zien, maar als middel om je bedrijfsdoelen te realiseren. Wij helpen je graag bij het ontwikkelen van een contentstrategie die aansluit bij jouw unieke behoeften en doelstellingen.
Wil je meer weten over het ontwikkelen van een effectieve contentstrategie? Lees dan onze aanpak voor een complete contentstrategie.
De aandachtsspanne van Gen Z is kort, maar dat betekent niet dat ze oppervlakkig zijn. Je moet gewoon snel tot de kern komen. Grijp hun aandacht met creatieve visuele content, humor of een prikkelende vraag.
Belangrijk is dat je meteen laat zien wat de waarde is: wat heb je hen te bieden? Denk in memes, video’s, challenges, én maak het interactief. Want stilzitten doet Gen Z niet.
Meer weten over Gen Z? Check onze blog: Generatie Z met déze insteek zijn ze écht wel te bereiken.
Social media is een krachtig middel om je merkidentiteit te versterken en een blijvende indruk achter te laten bij je doelgroep. Door consequent en authentiek te communiceren, creëer je een herkenbaar imago dat je publiek aanspreekt en vertrouwen wekt. Hier zijn vier effectieve strategieën om je merkidentiteit te versterken:
Door deze aanpak in je social media strategie te integreren, bouw je een sterke en herkenbare merkidentiteit die je doelgroep aanspreekt en aan je merk bindt.
Wil je meer weten over het versterken van je merkidentiteit? Lees verder: social media marketing
SEO heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Waar vroeger de focus lag op trucjes om zoekmachines te beïnvloeden, draait moderne SEO om een gebruikersgerichte aanpak en hoogwaardige content.
Klassieke SEO was vooral gericht op het vullen van pagina’s met zoekwoorden (keyword stuffing) en het verzamelen van zoveel mogelijk backlinks, ongeacht de relevantie. Websites werden vaak geoptimaliseerd voor zoekmachines in plaats van voor bezoekers, waardoor de gebruikservaring en contentkwaliteit minder prioriteit kregen. Dit leidde tot pagina’s die wel hoog scoorden in zoekresultaten, maar weinig echte waarde boden aan gebruikers.
Moderne SEO richt zich op de zoekintentie en de gebruikerservaring, waarbij waardevolle content centraal staat. In plaats van zoveel mogelijk backlinks te verzamelen, ligt de focus op kwalitatieve links van relevante en betrouwbare bronnen. Content wordt gecreëerd met het doel om echte waarde te bieden en in te spelen op de behoeften van de doelgroep. Daarnaast speelt optimalisatie voor AI-gedreven zoekmachines en spraakgestuurde zoekopdrachten een steeds grotere rol, waardoor SEO dynamischer en gebruiksvriendelijker is geworden.
Bedrijven die vasthouden aan klassieke SEO lopen het risico om afgestraft te worden door zoekmachines, terwijl moderne SEO zorgt voor duurzame en betrouwbare resultaten.
Voorkom dat je SEO-strategie achterhaald raakt! Ontdek de 7 SEO-tactieken waar je per direct mee moet stoppen in 2025 en zorg dat je online zichtbaar blijft.
Een traditionele salespitch werkt niet bij Gen Z. Je marketingstrategie moet gebouwd zijn op authenticiteit, snelle en visuele communicatie, en maatschappelijke relevantie. Verplaats je in hun leefwereld: ze scrollen razendsnel en bepalen binnen enkele seconden of je merk relevant is.
Gebruik platforms als TikTok en Instagram, werk met micro-influencers die echt bij je merk passen, en vermijd generieke content. Denk ook aan interactie: polls, challenges en user-generated content versterken de band.
Wil je weten welke strategie wél werkt voor deze doelgroep? Lees dan de strategieën die we in onze blog uitlichten: Generatie Z met déze insteek zijn ze écht wel te bereiken.