See, Think, Do, Care model in de praktijk

See, Think, Do, Care model in de praktijk

Het See, Think, Do, Care-model van Google is een handig model om de customer journey van je klanten in kaart te brengen. Het model geeft de verschillende fases van de klantreis aan. Het is belangrijk om in iedere fase van de klantreis aandacht aan je potentiële klant te besteden. Hoe je dat doet aan de hand van dit model? Dat vertellen we in deze blog.

See, Think, Do, Care versus AIDA-model

Het See, Think, Do, Care-model is eigenlijk een variant van het oude AIDA-model. Dat model gaat er vanuit dat iedere klant de volgende stappen in deze volgorde doorloopt:

  • Attention (Hey, wat is dat?)

  • Interest (Zo, dat is interessant!)

  • Desire (Dat wil ik hebben!)

  • Action (Kopen maar)

Maar het AIDA-model is ondertussen wat achterhaald geworden. Dat is niet zo gek, het stamt immers uit het einde van de negentiende eeuw. Nog ver voordat computers en internet werden uitgevonden. En dus nog ver voordat onze klantreis zo drastisch veranderde. Want denk maar eens na over je laatste aankopen. Verliepen die allemaal netjes volgens het AIDA-model?

De hiërarchie van het oude model werd een probleem. Het gedrag van klanten is nu eenmaal heel moeilijk in opeenvolgende stappen te voorspellen. Er was een nieuw framework nodig: het See, Think, Do, Care-model was geboren. Ieder contactmoment dat een potentiële klant met je bedrijf heeft vóór de aankoop, moet mensen uit de See-, Think- én Do fase aanspreken. En voor klanten die meer dan 2 keer bij je hebben gekocht moet je gewoon heel lief zijn (Care).

See, Think, Do

De fases in de customer journey die vóór de aankoop plaatsvinden worden ook wel orientatiefases genoemd. In de See-fase zit eigenlijk je hele doelgroep. In de Think-fase zit het deel dat ook denkt een nieuw product nodig te hebben. In de Do-fase zit dat deel van je doelgroep dat actief op zoek is naar een nieuw product.

Laten we de aanschaf van nieuwe schoenen als voorbeeld nemen:

  • See: Iedereen die schoenen bezit

  • Think: Iedereen die schoenen bezit en denkt dat het misschien wel tijd is voor nieuwe schoenen

  • Do: Iedereen die schoenen bezit, denkt dat het misschien wel tijd is voor nieuwe schoenen en hier ook actief naar op zoek is

See, Think, Do in de praktijk

Een fout die veel bedrijven nog steeds maken is dat ze alleen focussen op de Do-fase. Alle aandacht op de website is gericht op het direct verkopen van producten of diensten. Advertentiecampagnes worden uitgeschakeld als ze niet direct voor conversies zorgen. Men vergeet dan dat je potentiële klanten vaak eerst warm moet maken voor ze iets bij je willen kopen. En dat ze je überhaupt eerst moeten kennen. Dan kan zo’n branding campagne (zonder directe conversies) dus best handig zijn!

In iedere touchpoint vóór de aankoop moet je er dus voor zorgen dat je mensen uit de See-, Think- én Do fase aanspreekt. Onderstaande pagina van Zalando is een mooi voorbeeld. Er is 1 hele duidelijke call-to-action voor de Do-groep, namelijk de knop om te bestellen. Maar er zijn ook voldoende aangrijpingspunten voor mensen die nog in de See- of Think-fase zitten.

Zalando besteedt aandacht aan See, Think én Do

Misschien houd je wel van schoenen maar heb je nu nog geen nieuw paar nodig. Misschien wil je inspiratie opdoen en blogs lezen of Zalando volgen op social media. Wie weet wil je wel een verlanglijstje maken voor in de toekomst. Teveel bedrijven leggen nog steeds alleen de focus op het product dat ze verkopen en besteden aandacht aan de Do-groep. Maar zo mis je dus een hele hoop contactmomenten met je doelgroep!

Ga je een landingspagina maken voor een advertentiecampagne? Of schrijf je bijvoorbeeld een nieuwe blog? Ga dan de hele pagina langs en zie of je mensen uit de 3 orientatiefases aanspreekt. Hetzelfde geldt voor advertenties. Zorg nooit voor 1 soort advertentie, maar gebruik verschillende voor mensen in de See-, Think- en Do-fase.

Benieuwd welke online kanalen bij de verschillende fases horen? Lees dan onze volgende blog: See, Think, Do, Care (II) en online kanalen!

Care: wees lief voor je klanten

En wat dan na See, Think, Do? Dan is het tijd voor de Care fase, oftewel lief zijn voor je klanten. Heeft een klant 2 keer iets bij je gekocht? Dan valt deze in de Care-groep. Zorg ervoor dat je deze klanten verrast met iets leuks. Dat kan informatie, een kortingscode of een gratis product zijn. Hoe meer je je klanten verrast, hoe makkelijker het wordt om weer nieuwe klanten te bereiken. Ze worden namelijk ambassadeurs van je merk en zorgen door hun word-of-mouth weer voor nieuwe business.

See, Think, Do, Care strategisch inzetten?

Het See, Think, Do, Care-model is niet alleen een goede basis om landingspagina’s en advertenties mee te optimaliseren. Het biedt eigenlijk een stevige basis voor je hele online marketingstrategie. Zit jij al in de Do-fase en wil je met jouw bedrijf ook strategisch aan de slag met online marketing? Neem contact op met een van onze specialisten.

 

Omslagfoto door Pawel Janiak op Unsplash

Ook interessant om te lezen

Veelgestelde vragen

THINK helpt bedrijven en organisaties met employer branding en vacature marketing. Heb je veel openstaande vacatures en is het moeilijk om deze in te vullen? Laat je voldoende aan je doelgroep zien waarom je een interessante werkgever bent? Wij kunnen je hiermee helpen! Daarnaast kunnen we met online campagnes potentiële kandidaten rechtstreeks bereiken. Ben je HR Manager en kun je hier hulp bij gebruiken? Lees dan over de aanpak van THINK Recruitment marketing.

Customer journey is zo’n term die je in iedere marketing opleiding of cursus rond de oren vliegt. Je hebt er dus vast wel eens over gehoord, maar weet je nog wat het inhoudt? En waarom het uitwerken van de customer journey erg nuttig kan zijn? Lees verder in de blog over de customer journey.

Veel marketingcampagnes zijn gericht op de Do fase (aankoopfase in de klantreis). In deze fase heb je veel kans omdat er een koopbehoefte is. Echter is er ook meer concurrentie. Daarom is het belangrijk om ook in de eerdere fasen van de klant reis als de See en Think fase (orientatie en overweging) aanwezig te zijn om alvast een band met de prospect op te bouwen. Leer er meer over in dit artikel over het See, Think, Do, Care model.

Ja, geen probleem! Om zichtbaar te zijn in Google zet je zoekmachine marketing in: [SEO](/zoekmachine-optimalisatie-seo) en [SEA (Search Engine Advertising)](/zoekmachine-adverteren-sea). Met SEA kun je adverteren boven de zoekresultaten van Google. Dit is vaak binnen een paar dagen te realiseren. Je betaalt alleen als mensen doorgeklikt hebben op jouw advertentie. Of dit interessant is, hangt af van de kosten per klik en de prijs die jij zou willen betalen voor een verkoop of een nieuwe klant. Bel ons gerust eens op om te bespreken of dit interessant is voor jouw business!

Met SEO optimaliseer je een website om goed zichtbaar te zijn in de organische zoekresultaten. Hier heeft THINK veel ervaring in, en dat gaat ook zeker lukken. Alleen niet binnen een paar dagen.

ROI staat voor Return Of Investment, ofwel als ik 1 euro investeer, hoeveel euro levert investeren in online marketing mij dan op?
Een logische vraag waar we niet direct antwoord op kunnen geven omdat dit per bedrijf, sector, periode en ook regio kan verschillen. Daarnaast is ook de aansluiting van jouw product of dienst op de markt een belangrijke factor.