See, Think, Do, Care model (II) en online kanalen

See, Think, Do, Care model (II) en online kanalen

See, Think, Do, Care model (II) en online kanalen

Eerder vertelden we je dat het See, Think, Do, Care-model erg handig is om de customer journey van je klanten in kaart te brengen. Als het goed is heb je inzicht gekregen over wanneer mensen zich in welke fase bevinden. Zo niet? Lees dan nog even de vorige blog: See, Think, Do, Care model in de praktijk.

Nu weet je dus wanneer mensen zich bijvoorbeeld in de See-, of juist in de Do-fase bevinden. Tijd om te achterhalen welke online kanalen je het beste in welke fase in kunt zetten!

Online kanalen

Er zijn een hoop online kanalen die je kunt inzetten. En het zal je niet verbazen, maar niet ieder online kanaal is in elke fase van het See, Think, Do, Care model geschikt. Wil je bijvoorbeeld mensen in de Do-fase bereiken, dan zijn social media zoals Facebook en Instagram meestal niet zo geschikt. Social media is tijdverdrijf en mensen zijn er vaak niet specifiek naar iets op zoek. Daarom kan het moeilijk zijn om je doelgroep via deze platformen aan te zetten tot actie.

Let op: Dit is wel afhankelijk van het product dat je verkoopt of je doelgroep! Heb je bijvoorbeeld een hippe kledingwinkel dan kan het best zijn dat je doelgroep via hashtags op Instagram op zoek is naar bepaalde on-trend kledingstukken. Dan kan het juist weer wel interessant zijn om mensen in de Do-fase te bereiken op Instagram. Breng dus eerst heel goed in kaart hoe jouw doelgroep eruit ziet en hoe ze verschillende kanalen gebruiken.

Instagram in de See, Think en Do-fase

Kanalen per See, Think, Do fase

Welke kanalen wanneer interessant zijn kan dus verschillen per product en doelgroep. Toch kunnen we zeker wel algemene conclusies trekken. Zo is zoekmachineoptimalisatie (SEO) bijvoorbeeld een belangrijk kanaal in iedere fase van de customer journey. Ook display advertising (banners of beeldadvertenties op andere websites) kan altijd interessant zijn. Mits je er wel voor zorgt dat de boodschap aansluit bij de juiste fase.

Zet je bijvoorbeeld display banners in voor mensen in de See-fase? Dan moeten je advertenties puur gericht zijn op branding. Je laat zien waar je merk voor staat en werkt zo aan je naamsbekendheid. Het heeft geen zin om in deze fase met kortingen te gaan gooien. Dat doe je pas in de Do-fase, wanneer mensen daar klaar voor zijn. In dat geval kun je gebruik maken van remarketing om er zeker van te zijn dat je mensen bereikt die je merk al kennen.

Social media kanalen zoals Facebook, Instagram en LinkedIn zijn vooral interessant in de See- en Think- fases. Dit geldt ook voor YouTube. Via deze kanalen werk je in eerste instantie aan je naamsbekendheid. In de Think-fase net een stapje verder gaan door de voordelen van je merk of product te laten zien en daarmee betrokkenheid te stimuleren. Google Ads zoekadvertenties en e-mailmarketing worden pas interessant in de tweede fase van de customer journey.

Kies de juiste KPI’s voor het See, Think, Do, Care model

Als je je marketing volgens See, Think, Do, Care wil inrichten is het essentieel om de juiste KPI’s te kiezen. We zien het namelijk heel vaak gebeuren dat een Facebook of display campagne wordt gepauzeerd omdat er geen conversies uit komen. Maar is er dan wel voor de juiste doelstelling gekozen? Mensen die je bereikt met een branding campagne zijn vaak nog helemaal niet klaar om een aankoop te doen. Je kunt het succes van zulke campagnes veel beter meten door te kijken naar de betrokkenheid bij je advertenties of het aantal nieuwe bezoeken aan je website.

We geven een paar voorbeelden van de KPI’s die je per fase kunt gebruiken:

See:

  • Betrokkenheid bij je ads

  • Hoe vaak je merk online genoemd wordt (bijv. op social media)

  • Het aantal nieuwe websitebezoeken

Think:

  • Doorklikratio (% dat op je advertentie doorklikt)

  • Aantal bezochte pagina’s op je website

  • Gemiddelde tijd van bezoekers op je website

Do:

  • Conversieratio (% dat converteert of een aankoop doet)

  • Checkout abandonment rate (% mensen dat in het bestelproces afhaakt)

  • Winst

Kanalen in de Care-fase

Maar hoe zit het dan in de Care-fase? Je weet al dat je aan klanten die 2 keer iets bij je hebben gekocht extra aandacht moet besteden. Maar welke kanalen zijn hier interessant? Eigenlijk is daar geen algemene regel voor. Bestaande klanten vragen namelijk om hun eigen Think, Do, Care-strategie met geweldige content. Vergeet daarom niet om de customer journey ook nog eens uit te werken voor je bestaande klanten. Zij zijn immers geweldig! Ze zijn al klant van je en dat wil je graag zo houden.

See, Think, Do, Care strategisch inzetten?

Het See, Think, Do, Care-model biedt een stevige basis voor je hele online marketingstrategie. Zit jij al in de Do-fase en wil je ook strategisch aan de slag met online marketing? Neem contact op met een van onze specialisten.

Omslagfoto door Marvin Meyer op Unsplash

Ook interessant om te lezen

Veelgestelde vragen

Het is belangrijk om voorafgaand aan het maken van een nieuwe website na te denken over de doelstelling en de klantreis. Wie (welke doelgroep) wil je bereiken, wat wil je ze vertellen en nog belangrijker, wat moet de doelgroep doen nadat ze je informatie hebben gezien.

Als je nu al een website hebt met (goede) posities in zoekmachines als Google is het wel zo fijn om die posities te behouden. Website migraties zijn namelijk delicate processen. Hierbij heb je stevige kennis nodig van SEO (zoekmachine optimalisatie). THINK kan je begeleiden tijdens het hele proces, om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Ja, geen probleem! Om zichtbaar te zijn in Google zet je zoekmachine marketing in: [SEO](/zoekmachine-optimalisatie-seo) en [SEA (Search Engine Advertising)](/zoekmachine-adverteren-sea). Met SEA kun je adverteren boven de zoekresultaten van Google. Dit is vaak binnen een paar dagen te realiseren. Je betaalt alleen als mensen doorgeklikt hebben op jouw advertentie. Of dit interessant is, hangt af van de kosten per klik en de prijs die jij zou willen betalen voor een verkoop of een nieuwe klant. Bel ons gerust eens op om te bespreken of dit interessant is voor jouw business!

Met SEO optimaliseer je een website om goed zichtbaar te zijn in de organische zoekresultaten. Hier heeft THINK veel ervaring in, en dat gaat ook zeker lukken. Alleen niet binnen een paar dagen.

Veel marketingcampagnes zijn gericht op de Do fase (aankoopfase in de klantreis). In deze fase heb je veel kans omdat er een koopbehoefte is. Echter is er ook meer concurrentie. Daarom is het belangrijk om ook in de eerdere fasen van de klant reis als de See en Think fase (orientatie en overweging) aanwezig te zijn om alvast een band met de prospect op te bouwen. Leer er meer over in dit artikel over het See, Think, Do, Care model.

Veel bedrijven vragen zich af of ze zelf een marketeer aan moeten nemen of online marketing uitbesteden. Beide situaties hebben voor- en nadelen.

Voordelen van online marketing uitbesteden aan THINK: Een breed team van online marketing specialisten die samen meer ervaring en kennis hebben dan een 'generalist'. Routine van onze online marketeers, effectieve werkprocessen en toegang tot slimme software tools geven vaak sneller resultaat dan een inhouse marketeer die deze omstandigheden niet heeft. Een inhouse marketeer zit dichter op de dagelijkse gang van zaken en kan zich focussen op een segment. De ideale situatie is in veel gevallen de combinatie. En THINK kan ook een hybride variant aanbieden. Sparren over online marketing kansen?

Natuurlijk is dit afhankelijk van de benodigde inzet van online marketing. Belangrijke factoren die de kosten van online marketing bepalen zijn hoe sterk de beschikbare middelen zijn zoals website en online autoriteit. Maar ook de naamsbekendheid en concurrentie spelen een rol. Daarnaast hangt het ook af van wat je doelstelling is en hoeveel van het werk je zelf op kan pakken. Wij kijken graag samen met je naar deze zaken en kunnen dan een inschatting maken van de benodigde investering die nodig is om je online marketing doelstellingen te realiseren.

Waar je zelf vast over na kan denken; wat mag een verkoop, contactmoment of nieuwe klant kosten? En hoeveel wil ik die per maand hebben?

Om een vliegende start met online marketing te maken heeft THINK Start Smart ontwikkeld. Ook slim starten met online marketing?