Laetitia
Sr. online marketeer & Strategy lead
Eerder vertelden we je dat het See, Think, Do, Care-model erg handig is om de customer journey van je klanten in kaart te brengen. Als het goed is heb je inzicht gekregen over wanneer mensen zich in welke fase bevinden. Zo niet? Lees dan nog even de vorige blog: See, Think, Do, Care model in de praktijk.
Nu weet je dus wanneer mensen zich bijvoorbeeld in de See-, of juist in de Do-fase bevinden. Tijd om te achterhalen welke online kanalen je het beste in welke fase in kunt zetten!
Er zijn een hoop online kanalen die je kunt inzetten. En het zal je niet verbazen, maar niet ieder online kanaal is in elke fase van het See, Think, Do, Care model geschikt. Wil je bijvoorbeeld mensen in de Do-fase bereiken, dan zijn social media zoals Facebook en Instagram meestal niet zo geschikt. Social media is tijdverdrijf en mensen zijn er vaak niet specifiek naar iets op zoek. Daarom kan het moeilijk zijn om je doelgroep via deze platformen aan te zetten tot actie.
Let op: Dit is wel afhankelijk van het product dat je verkoopt of je doelgroep! Heb je bijvoorbeeld een hippe kledingwinkel dan kan het best zijn dat je doelgroep via hashtags op Instagram op zoek is naar bepaalde on-trend kledingstukken. Dan kan het juist weer wel interessant zijn om mensen in de Do-fase te bereiken op Instagram. Breng dus eerst heel goed in kaart hoe jouw doelgroep eruit ziet en hoe ze verschillende kanalen gebruiken.
Instagram in de See, Think en Do-fase
Welke kanalen wanneer interessant zijn kan dus verschillen per product en doelgroep. Toch kunnen we zeker wel algemene conclusies trekken. Zo is zoekmachineoptimalisatie (SEO) bijvoorbeeld een belangrijk kanaal in iedere fase van de customer journey. Ook display advertising (banners of beeldadvertenties op andere websites) kan altijd interessant zijn. Mits je er wel voor zorgt dat de boodschap aansluit bij de juiste fase.
Zet je bijvoorbeeld display banners in voor mensen in de See-fase? Dan moeten je advertenties puur gericht zijn op branding. Je laat zien waar je merk voor staat en werkt zo aan je naamsbekendheid. Het heeft geen zin om in deze fase met kortingen te gaan gooien. Dat doe je pas in de Do-fase, wanneer mensen daar klaar voor zijn. In dat geval kun je gebruik maken van remarketing om er zeker van te zijn dat je mensen bereikt die je merk al kennen.
Social media kanalen zoals Facebook, Instagram en LinkedIn zijn vooral interessant in de See- en Think- fases. Dit geldt ook voor YouTube. Via deze kanalen werk je in eerste instantie aan je naamsbekendheid. In de Think-fase net een stapje verder gaan door de voordelen van je merk of product te laten zien en daarmee betrokkenheid te stimuleren. Google Ads zoekadvertenties en e-mailmarketing worden pas interessant in de tweede fase van de customer journey.
Als je je marketing volgens See, Think, Do, Care wil inrichten is het essentieel om de juiste KPI’s te kiezen. We zien het namelijk heel vaak gebeuren dat een Facebook of display campagne wordt gepauzeerd omdat er geen conversies uit komen. Maar is er dan wel voor de juiste doelstelling gekozen? Mensen die je bereikt met een branding campagne zijn vaak nog helemaal niet klaar om een aankoop te doen. Je kunt het succes van zulke campagnes veel beter meten door te kijken naar de betrokkenheid bij je advertenties of het aantal nieuwe bezoeken aan je website.
We geven een paar voorbeelden van de KPI’s die je per fase kunt gebruiken:
See:
Betrokkenheid bij je ads
Hoe vaak je merk online genoemd wordt (bijv. op social media)
Het aantal nieuwe websitebezoeken
Think:
Doorklikratio (% dat op je advertentie doorklikt)
Aantal bezochte pagina’s op je website
Gemiddelde tijd van bezoekers op je website
Do:
Conversieratio (% dat converteert of een aankoop doet)
Checkout abandonment rate (% mensen dat in het bestelproces afhaakt)
Winst
Maar hoe zit het dan in de Care-fase? Je weet al dat je aan klanten die 2 keer iets bij je hebben gekocht extra aandacht moet besteden. Maar welke kanalen zijn hier interessant? Eigenlijk is daar geen algemene regel voor. Bestaande klanten vragen namelijk om hun eigen Think, Do, Care-strategie met geweldige content. Vergeet daarom niet om de customer journey ook nog eens uit te werken voor je bestaande klanten. Zij zijn immers geweldig! Ze zijn al klant van je en dat wil je graag zo houden.
Het See, Think, Do, Care-model biedt een stevige basis voor je hele online marketingstrategie. Zit jij al in de Do-fase en wil je ook strategisch aan de slag met online marketing? Neem contact op met een van onze specialisten.
Omslagfoto door Marvin Meyer op Unsplash
Een op maat gemaakte online marketingstrategie is essentieel omdat elk bedrijf uniek is en specifieke doelstellingen, doelgroepen en marktposities heeft. Een generieke aanpak voldoet vaak niet aan de specifieke behoeften van een organisatie. Door een strategie te ontwikkelen die is afgestemd op de unieke kenmerken van een bedrijf, kunnen marketinginspanningen effectiever worden ingezet, wat leidt tot een hoger rendement op investering.
Bovendien stelt een op maat gemaakte strategie een bedrijf in staat om flexibel in te spelen op marktveranderingen en concurrentie, waardoor het concurrentievoordeel wordt behouden of vergroot. Bij THINK geloven we in een bewezen aanpak op maat, afgestemd op jouw bedrijf en doelstellingen.
Wil je meer leren over online marketingstrategieën? Lees onze blog: Een krachtige B2B-merkstrategie: zo maak je jouw merk onweerstaanbaar!
Een online concurrentieanalyse is een proces waarbij je de online activiteiten en strategieën van je concurrenten onderzoekt en evalueert. Het doel is om inzicht te krijgen in hun sterke en zwakke punten, zodat je je eigen online aanwezigheid kunt verbeteren.
Door te begrijpen waar je concurrenten succesvol in zijn en waar ze mogelijk tekortschieten, kun je kansen identificeren om je te onderscheiden en je marktpositie te versterken. Dit is essentieel voor ondernemers, directeuren, marketingmanagers en marketeers die streven naar een competitief voordeel in de digitale markt.
Hulp nodig bij het analyseren van je concurrenten? Bekijk hoe onze concurrentieaudit je helpt strategisch voorop te lopen!
Zoekmachineoptimalisatie (SEO) verbetert de online zichtbaarheid door de website te optimaliseren voor zoekmachines zoals Google. Dit omvat technische optimalisaties, contentoptimalisatie en het verkrijgen van kwalitatieve backlinks.
Een goed uitgevoerde SEO-strategie zorgt ervoor dat de website hoger rankt in de zoekresultaten, wat leidt tot meer organisch verkeer en potentiële klanten. Hoe beter je website aansluit op de zoekintentie van gebruikers, hoe groter de kans dat ze op jouw website terechtkomen.
Wil je meer leren over zoekmachineoptimalisatie? Lees dan verder op onze SEO-pagina
Social media is hét speelveld voor Generatie Z. Ze gebruiken platforms zoals TikTok, Instagram, YouTube en Snapchat niet alleen om te communiceren, maar ook om merken te ontdekken, inspiratie op te doen en keuzes te maken.
Social media is daarmee geen kanaal ‘erbij’, maar het startpunt van je klantrelatie. Zorg voor relevante, creatieve, en vooral snackable content. Pas je tone of voice aan per platform en reageer actief op interactie.
Wil je je social content aanscherpen voor Gen Z? Laat je inspireren door onze tips in dit artikel: Generatie Z met déze insteek zijn ze écht wel te bereiken.
Het succes van online marketing meet je met data, niet met onderbuikgevoel. Gebruik KPI’s (Key Performance Indicators) zoals:
Met tools zoals Google Analytics, Google Ads en social media dashboards krijg je inzicht in wat werkt en wat geoptimaliseerd moet worden.
Benieuwd waar jouw kansen liggen? Laat ons een online marketing audit uitvoeren!