De customer journey is globaal de “reis” die een klant aflegt wanneer hij of zij een product gaat kopen. Dat begint bij de oriëntatie maar loopt ook nog tot (ver) na de aankoop door. Het is belangrijk om de klantreis in kaart te brengen, want als je weet welke fases jouw klanten doorlopen, wat ze daarbij voelen en waar ze op verschillende momenten behoefte aan hebben, kun je daarop inspelen. Online kun je dat zelfs grotendeels automatisch inrichten, denk aan een automatisch evaluatie/aftersales mailtje dat je een week na aankoop ontvangt.
Er zijn veel verschillende vormen van de klantreis te vinden maar over het algemeen doorloopt men de volgende 5 stappen:
In de eerste fase gaat iemand zich oriënteren. Hij of zij heeft een probleem en gaat daarvoor op zoek naar welk product of welke dienst dit op kan lossen. In deze fase worden verschillende aanbieders met elkaar vergeleken.
In deze fase draait daarom voornamelijk om de naamsbekendheid van je bedrijf. Je wil dat jij het eerste bedrijf bent waar iemand aan denkt wanneer hij of zij een product of dienst nodig heeft die jij verkoopt. Dit wordt ook wel top of mind awareness genoemd.
In de volgende fase wordt een afweging gemaakt tussen een aantal aanbieders. Hier is het dus belangrijk dat je je doelgroep probeert te prikkelen (dit wordt ook wel de trigger genoemd) om jouw product te kopen. Laat zien waarom jij de beste partij bent ten opzichte van je concurrentie.
Tegenwoordig doe je dit vaak niet meer door letterlijk te zeggen dat je de beste bent of het beste product aanbiedt. Subtielere manieren werken beter (niemand houdt toch van een blaaskaak?). Laat bijvoorbeeld zien dat je de juiste kennis in huis hebt door blogartikelen te schrijven waarin je mensen verder helpt. Of zorg ervoor dat je team goed naar voren komt op de website om te laten zien dat jouw bedrijf een persoonlijke aanpak heeft.
De aankoopfase is het moment in de customer journey dat de klant de aankoop doet. Hier is het vooral belangrijk dat je de juiste service levert. Niets moet meer in de weg staan om een aankoop te doen. De snelheid van je website moet bijvoorbeeld op orde zijn (geen groter afhaakmoment dan een bestel-pagina die niet laadt) en de klant moet niet afgeleid worden door zaken die er niet toe doen.
Nadat het product of de dienst is gekocht, moet deze gebruikt gaan worden. Ook deze fase maakt nog deel uit van de customer journey. Je klant kan misschien wel wat hulp gebruiken bij zijn of haar nieuwe product, bijvoorbeeld. Als je zorgt voor handige how-to video’s of handleidingen die je kunt downloaden, kun je ze daarbij op weg helpen.
In de laatste fase wordt de aankoop geëvalueerd. Klanten gaan na wat ze van de aankoop vonden en of ze je aanbevelen. Dit is de fase waarin je van een klant een loyale klant kan maken. Loyale klanten zijn belangrijk omdat zij naast herhaalaankopen ook positieve mond-tot-mond reclame kunnen verspreiden. Het is in de fase na de aankoop dus nog steeds belangrijk om aandacht aan je klanten te besteden, zodat hun ervaring met jouw merk zo positief mogelijk is. Bijvoorbeeld door ze te belonen met korting wanneer ze een review achter laten.
Wil je weten wat je concurrent doet op het gebied van online marketing? Om kennis te maken met de aanpak van THINK bieden wij een gratis online concurrentie check aan. Stuur ons de url van je concurrent en je ontvangt binnen 3 werkdagen inzicht in zijn of haar marketing aanpak.
De verschillende klantreismodellen komen neer op het principe dat hierboven is uitgelegd. Een van de modellen die in online marketing vaak wordt toegepast is het SEE, THINK, DO, CARE model. Dit model helpt je aandacht te geven aan alle verschillende fases. Veel mensen willen alleen aandacht geven aan de DO (aankoop) fase. Helaas werkt het zo niet. Lees het artikel: zonder SEE en THINK weinig Do.
Heb je hulp nodig bij het toepassen van de klantreis op jouw marketing uitdaging?
Programmatic Advertising is een geautomatiseerde methode om digitale advertenties te kopen en te verkopen. In plaats van handmatige afspraken en onderhandelingen, maakt programmatic advertising gebruik van software en technologie om advertentieruimte te verhandelen.
Een sterke contentstrategie is meer dan alleen regelmatig content publiceren. Het begint met een duidelijk doel: wil je meer leads genereren, je merkautoriteit versterken of engagement verhogen?
Vervolgens is het essentieel om je doelgroep goed in kaart te brengen en content te creëren die aansluit bij hun behoeften en zoekgedrag. Een doordachte strategie omvat ook een diversiteit aan formats, zoals blogs, video’s en social media posts, en zorgt voor een samenhangende merkboodschap.
Daarnaast spelen distributie en promotie een grote rol, goede content heeft pas impact als deze de juiste mensen bereikt. Tot slot is het meten en analyseren van de prestaties cruciaal om je strategie voortdurend te verbeteren.
Wil jij meer impact met je content? Ontdek onze aanpak!
THINK heeft software waarmee we concurrenten kunnen analyseren. Hoeveel bezoekers ze op hun website hebben, waar ze vandaan komen, of ze online adverteren, wat ze daarvoor betalen en hoe sterk hun online autoriteit is. Lees meer over onze online concurrentieanalyse
Zeker! Goede content heeft invloed op je SEO score. Echter naast content zijn er nog veel meer factoren die je SEO score beïnvloeden. Onze SEO specialisten adviseren je hier graag bij.
SEO heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Waar vroeger de focus lag op trucjes om zoekmachines te beïnvloeden, draait moderne SEO om een gebruikersgerichte aanpak en hoogwaardige content.
Klassieke SEO was vooral gericht op het vullen van pagina’s met zoekwoorden (keyword stuffing) en het verzamelen van zoveel mogelijk backlinks, ongeacht de relevantie. Websites werden vaak geoptimaliseerd voor zoekmachines in plaats van voor bezoekers, waardoor de gebruikservaring en contentkwaliteit minder prioriteit kregen. Dit leidde tot pagina’s die wel hoog scoorden in zoekresultaten, maar weinig echte waarde boden aan gebruikers.
Moderne SEO richt zich op de zoekintentie en de gebruikerservaring, waarbij waardevolle content centraal staat. In plaats van zoveel mogelijk backlinks te verzamelen, ligt de focus op kwalitatieve links van relevante en betrouwbare bronnen. Content wordt gecreëerd met het doel om echte waarde te bieden en in te spelen op de behoeften van de doelgroep. Daarnaast speelt optimalisatie voor AI-gedreven zoekmachines en spraakgestuurde zoekopdrachten een steeds grotere rol, waardoor SEO dynamischer en gebruiksvriendelijker is geworden.
Bedrijven die vasthouden aan klassieke SEO lopen het risico om afgestraft te worden door zoekmachines, terwijl moderne SEO zorgt voor duurzame en betrouwbare resultaten.
Voorkom dat je SEO-strategie achterhaald raakt! Ontdek de 7 SEO-tactieken waar je per direct mee moet stoppen in 2025 en zorg dat je online zichtbaar blijft.