Wat is de customer journey?

Wat is de customer journey?

Wat is de customer journey?

De customer journey is globaal de “reis” die een klant aflegt wanneer hij of zij een product gaat kopen. Dat begint bij de oriëntatie maar loopt ook nog tot (ver) na de aankoop door. Het is belangrijk om de klantreis in kaart te brengen, want als je weet welke fases jouw klanten doorlopen, wat ze daarbij voelen en waar ze op verschillende momenten behoefte aan hebben, kun je daarop inspelen. Online kun je dat zelfs grotendeels automatisch inrichten, denk aan een automatisch evaluatie/aftersales mailtje dat je een week na aankoop ontvangt.

5 fases van de customer journey

Er zijn veel verschillende vormen van de klantreis te vinden maar over het algemeen doorloopt men de volgende 5 stappen:

Oriëntatie:

In de eerste fase gaat iemand zich oriënteren. Hij of zij heeft een probleem en gaat daarvoor op zoek naar welk product of welke dienst dit op kan lossen. In deze fase worden verschillende aanbieders met elkaar vergeleken.

In deze fase draait daarom voornamelijk om de naamsbekendheid van je bedrijf. Je wil dat jij het eerste bedrijf bent waar iemand aan denkt wanneer hij of zij een product of dienst nodig heeft die jij verkoopt. Dit wordt ook wel top of mind awareness genoemd.

Afweging:

In de volgende fase wordt een afweging gemaakt tussen een aantal aanbieders. Hier is het dus belangrijk dat je je doelgroep probeert te prikkelen (dit wordt ook wel de trigger genoemd) om jouw product te kopen. Laat zien waarom jij de beste partij bent ten opzichte van je concurrentie.

Tegenwoordig doe je dit vaak niet meer door letterlijk te zeggen dat je de beste bent of het beste product aanbiedt. Subtielere manieren werken beter (niemand houdt toch van een blaaskaak?). Laat bijvoorbeeld zien dat je de juiste kennis in huis hebt door blogartikelen te schrijven waarin je mensen verder helpt. Of zorg ervoor dat je team goed naar voren komt op de website om te laten zien dat jouw bedrijf een persoonlijke aanpak heeft.

Aankoop:

De aankoopfase is het moment in de customer journey dat de klant de aankoop doet. Hier is het vooral belangrijk dat je de juiste service levert. Niets moet meer in de weg staan om een aankoop te doen. De snelheid van je website moet bijvoorbeeld op orde zijn (geen groter afhaakmoment dan een bestel-pagina die niet laadt) en de klant moet niet afgeleid worden door zaken die er niet toe doen.

Gebruik:

Nadat het product of de dienst is gekocht, moet deze gebruikt gaan worden. Ook deze fase maakt nog deel uit van de customer journey. Je klant kan misschien wel wat hulp gebruiken bij zijn of haar nieuwe product, bijvoorbeeld. Als je zorgt voor handige how-to video’s of handleidingen die je kunt downloaden, kun je ze daarbij op weg helpen.

Evaluatie:

In de laatste fase wordt de aankoop geëvalueerd. Klanten gaan na wat ze van de aankoop vonden en of ze je aanbevelen. Dit is de fase waarin je van een klant een loyale klant kan maken. Loyale klanten zijn belangrijk omdat zij naast herhaalaankopen ook positieve mond-tot-mond reclame kunnen verspreiden. Het is in de fase na de aankoop dus nog steeds belangrijk om aandacht aan je klanten te besteden, zodat hun ervaring met jouw merk zo positief mogelijk is. Bijvoorbeeld door ze te belonen met korting wanneer ze een review achter laten.

Gratis concurrentiecheck

Wil je weten wat je concurrent doet op het gebied van online marketing? Om kennis te maken met de aanpak van THINK bieden wij een gratis online concurrentie check aan. Stuur ons de url van je concurrent en je ontvangt binnen 3 werkdagen inzicht in zijn of haar marketing aanpak.

Vraag de gratis concurrentie check aan

Customer journey see-think-do-care

Klantreis modellen

De verschillende klantreismodellen komen neer op het principe dat hierboven is uitgelegd. Een van de modellen die in online marketing vaak wordt toegepast is het SEE, THINK, DO, CARE model. Dit model helpt je aandacht te geven aan alle verschillende fases. Veel mensen willen alleen aandacht geven aan de DO (aankoop) fase. Helaas werkt het zo niet. Lees het artikel: zonder SEE en THINK weinig Do.

MEER WETEN OVER DE KLANTREIS?

Heb je hulp nodig bij het toepassen van de klantreis op jouw marketing uitdaging?

Maak een afspraak met een van onze specialisten

Ook interessant om te lezen

Veelgestelde vragen

Door het implementeren van Google Consent Mode V2 krijgen website eigenaren meer inzicht in data, zelfs als bezoekers geen cookies accepteren, door middel van data modellering met 'cookieless pings'.

Online marketing verandert continu, en om niet achter te blijven, is het essentieel om proactief te blijven. Het volgen van trends via blogs, webinars en events helpt je op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Regelmatig je data analyseren en je strategieën bijsteken is belangrijk om in te spelen op de veranderende behoeften van je doelgroep.

Het testen van nieuwe kanalen en formats geeft je inzicht in wat werkt. Automatisering en AI stellen je in staat efficiënter te werken en je processen te optimaliseren. Flexibiliteit is cruciaal, zodat je snel kunt inspelen op veranderingen in algoritmes en consumentengedrag.

In een dynamische markt is een statische strategie niet genoeg. Door continu te optimaliseren, blijf je vooroplopen in de markt.

Wil je altijd een stap voor blijven? Ontdek de nieuwste online marketingtrends voor 2025!

Er is geen one-size-fits-all in online marketing. Het hangt af van je doelgroep en doelstellingen. De meest effectieve kanalen zijn:

  • SEO (Zoekmachineoptimalisatie): Voor een constante stroom organische bezoekers.
  • SEA (Zoekmachine adverteren): Voor directe zichtbaarheid en snelle resultaten.
  • Contentmarketing: Voor autoriteitsopbouw en klantbinding.
  • Social media marketing: Voor interactie en communitybuilding.
  • E-mailmarketing: Voor lead nurturing en herhaalaankopen.

Door data te analyseren en kanalen slim te combineren, haal je het maximale uit je marketingbudget.

Nieuwsgierig welke marketingmix het beste bij jouw bedrijf past? Ontdek onze aanpak voor online marketingstrategieën!

Het identificeren van je online concurrenten begint met het in de huid kruipen van je (potentiële) klanten.

  1. Start door relevante zoekwoorden in Google te zoeken en te kijken welke bedrijven bovenaan de zoekresultaten staan. Dit geeft je een goed overzicht van wie zich in jouw markt bevindt.

  2. Gebruik sociale mediaplatforms om te zien welke bedrijven actief zijn in jouw branche. Hier krijg je een goed beeld van je concurrenten en hun aanwezigheid online.

  3. Verzamel feedback van klanten over welke alternatieven zij overwegen. Dit helpt je te begrijpen welke andere bedrijven jouw klanten in de gaten houden.

Door deze stappen te volgen, krijg je een duidelijk overzicht van je online concurrenten en kun je je strategie beter afstemmen.

Meer hulp nodig bij je concurrentieanalyse? Schrijf je in voor een gratis concurrentiecheck!

Zoekmachine adverteren (SEA) biedt directe zichtbaarheid in de zoekresultaten door middel van betaalde advertenties. Dit stelt bedrijven in staat om snel verkeer naar hun website te genereren en specifieke doelgroepen te targeten op basis van zoekwoorden, locatie en demografische gegevens.

Een goed beheerde SEA-campagne kan leiden tot een hogere conversieratio en een beter rendement op investering (ROI). SEA is vooral nuttig voor bedrijven die snel resultaten willen zien of opereren in competitieve markten waar organisch verkeer moeilijk te verkrijgen is.

Wil je dieper duiken in de wereld van zoekmachine adverteren? Ontdek alles wat je moet weten op onze SEA-pagina.