display adverteren

DISPLAY ADVERTEREN

Meer zichtbaarheid, meer impact.

Bereik je doelgroep op de juiste plek,
op het juiste moment.

Neem contact met ons op!

Met display adverteren vertoon je advertentiebanners op externe websites, die potentiële klanten naar jouw website leiden. Display banners zorgen voor een sterke zichtbaarheid onder je doelgroep, doordat ze advertentieruimte benutten binnen een breed netwerk aan websites.

Display advertenties worden ingezet om zichtbaarheid en naamsbekendheid te realiseren, maar kunnen ook aangewend worden om leads te genereren of verkopen te stimuleren. De boodschap en benadering stem je af op de fase van de klantreis waarin je doelgroep zich bevindt.

Wij weten dit als geen ander te bewerkstelligen door je display advertentiestrategie te koppelen aan het See, Think, Do, Care model. Daarbij bepalen we voor elke fase de juiste advertentiestrategie en insteek, zodat je maximaal rendement behaalt met je display advertenties.

De mogelijkheden van display adverteren

1. Targeting op websites & platformen

Bereik je doelgroep door zichtbaar te zijn op specifieke websites en platformen:

  • Kies websites die thematisch aansluiten bij jouw producten of diensten.
  • Adverteer op populaire platformen die geliefd zijn onder je doelgroep.

2. Targeting op interesses & intenties

Speel in op de interesses en intenties van je doelgroep:

  • Richt je op personen die actief zoeken naar gerelateerde content.
  • Bereik mensen die verder in de klantreis zitten en sneller converteren.
  • Stimuleer leads en verkopen door op het juiste moment zichtbaar te zijn.

3. Locatietargeting

Advertenties laten zien op basis van locatie:

  • Bereik alleen mensen in specifieke regio’s of gebieden.
  • Ideaal voor bedrijven die lokaal willen adverteren of zichtbaarheid willen creëren rond een evenement, zoals een beurs.

Meerdere contactmomenten d.m.v. retargeting

Het overgrote deel van je websitebezoekers zal niet direct overgaan tot conversie. De klantreis bestaat uit meerdere fasen, en zeker bij complexe producten en diensten vraagt dit de nodige tijd. Er zijn vaak meerdere contactmomenten nodig voordat je bezoeker daadwerkelijk converteert.

Het is belangrijk om de aandacht van je bezoekers tijdens deze klantreis vast te blijven houden. Zo blijf je ‘top of mind’ en voorkom je dat een concurrent met ze aan de haal gaat. En hier komt retargeting met display advertenties goed van pas. Met retargeting benader je degenen die je website al bezocht hebben opnieuw, in dit geval met behulp van de display advertentiebanners op andere websites. Zo herinner je je doelgroep opnieuw aan je product of dienstverlening, en nodig je ze uit om terug te keren naar je website en over te gaan tot conversie.

Deze advertentiebanners kunnen heel specifiek ingestoken worden op basis van de fase in de klantreis waar je bezoeker zich in bevindt. Met een verleidelijke inhoud leidt je ze terug naar de juiste inhoud op je website, zodat deze terugkerende bezoeker ‘warm’ terugkeert en sneller geneigd zal zijn om toch over te gaan tot actie.

Display Adverteren met Think Online

1. Kick-off gesprek

Samen bespreken we jouw doelstellingen, doelgroep, en gewenste resultaten. We vertalen deze inzichten naar een heldere strategie.

2. Creëren van advertentiemateriaal

We zorgen voor banners die aansluiten bij je doelen en doelgroep. Indien nodig adviseren we de ontwerper om tot het beste resultaat te komen.

3. Campagne-inrichting

We richten je campagnes in met de meest effectieve targetingopties. Denk aan locatie, demografie, interesses, en gedrag.

4. Optimalisatie Tijdens de Campagne

We monitoren en analyseren de prestaties van je campagnes. Op basis van data sturen we bij om de resultaten te maximaliseren.

5. Maandelijkse rapportage

Je ontvangt een overzichtelijke rapportage met concrete inzichten. We bespreken samen de resultaten en kansen voor verdere verbetering.

Hoe inspelen op SGE?

OOK ADVERTEREN IN HET DISPLAY NETWERK?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van display advertenties voor jouw onderneming? Neem dan gerust contact op met een van THINK voor aanvullende informatie en advies. Onze display ads specialisten helpen je graag verder!

Neem contact op met een display ads specialist

Veelgestelde vragen

Het is belangrijk om voorafgaand aan het maken van een nieuwe website na te denken over de doelstelling en de klantreis. Wie (welke doelgroep) wil je bereiken, wat wil je ze vertellen en nog belangrijker, wat moet de doelgroep doen nadat ze je informatie hebben gezien.

Als je nu al een website hebt met (goede) posities in zoekmachines als Google is het wel zo fijn om die posities te behouden. Website migraties zijn namelijk delicate processen. Hierbij heb je stevige kennis nodig van SEO (zoekmachine optimalisatie). THINK kan je begeleiden tijdens het hele proces, om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Het analyseren van de zoekwoordstrategieën van je concurrenten kan op verschillende manieren:

  • Gebruik van SEO-tools: Er zijn diverse tools beschikbaar waarmee je kunt zien op welke zoekwoorden je concurrenten scoren. Denk aan de zoekwoorden planner van Google Ads.
  • Analyse van websitecontent: Door de content van je concurrenten te bekijken, kun je achterhalen welke zoekwoorden zij targeten.
  • Bestuderen van metatags: De metatitels en beschrijvingen van je concurrenten geven inzicht in hun focuszoekwoorden.

Door deze methoden toe te passen, kun je waardevolle inzichten verkrijgen en je eigen zoekstrategie versterken.

Technische SEO is de basis van een goed presterende website. Zonder een solide technische structuur kunnen zelfs de beste content en linkbuildingstrategieën onvoldoende resultaat opleveren. Technische SEO richt zich op aspecten zoals:

  • Crawlbaarheid en indexeerbaarheid: Zoekmachines moeten je website kunnen doorzoeken en indexeren. Dit betekent dat je een duidelijke sitestructuur nodig hebt, een XML-sitemap en een goed ingestelde robots.txt.
  • Laadsnelheid: Snellere websites zorgen voor een betere gebruikerservaring en worden hoger gerangschikt in zoekmachines.
  • Mobiele vriendelijkheid: Aangezien Google mobile-first indexering gebruikt, moet je website goed functioneren op smartphones en tablets.
  • Veiligheid (HTTPS): Een beveiligde website met een SSL-certificaat wordt door zoekmachines en gebruikers als betrouwbaarder gezien.
  • Structured Data (Schema Markup): Helpt zoekmachines je content beter te begrijpen en kan resulteren in rich snippets in de zoekresultaten.

Door technische SEO op orde te hebben, zorg je ervoor dat je website beter presteert en hoger scoort in zoekmachines.

Wil je meer weten over technische SEO of ontdekken waar je website verbeterd kan worden? Vraag een audit aan en krijg direct inzicht in de optimalisatiekansen!

Een website kan nog zoveel bezoekers trekken, maar als ze niet converteren, mis je kansen. User Experience (UX) en conversieoptimalisatie (CRO) helpen je website te verbeteren, zodat bezoekers sneller de gewenste actie ondernemen. Dit kan door:

  • Een makkelijke en gebruiksvriendelijke navigatie aan te bieden
  • De laadtijd van de website te verkorten
  • Vertrouwen te wekken met duidelijke informatie en sociale bewijskracht (reviews, keurmerken & certificeringen)
  • Strategisch geplaatste en aantrekkelijke call-to-actions (CTA’s) te gebruiken
  • A/B-testen uit te voeren om te ontdekken wat het beste werkt

Door UX en CRO slim in te zetten, verhoog je het aantal leads en verkopen zonder extra advertentiekosten.

Wil je de prestaties van je website verbeteren? Lees onze case over conversieoptimalisatie en UX voor Opel!

Branding en conversiegerichte social media marketing hebben verschillende doelstellingen, maar versterken elkaar. Branding richt zich op het opbouwen van merkbekendheid en het creëren van een emotionele band met je doelgroep. Dit gebeurt door middel van consistente, herkenbare content, storytelling en interactie. Platforms zoals Instagram en TikTok zijn bij uitstek geschikt voor branding door hun visuele aantrekkingskracht en het potentieel om viral te gaan.

Conversiegerichte social media marketing richt zich op het stimuleren van directe acties, zoals aankopen, inschrijvingen of contactaanvragen. Dit gebeurt via gerichte advertenties, retargeting en promoties. LinkedIn en Facebook Ads zijn bijvoorbeeld effectief voor B2B-leads. Een sterke social media strategie combineert beide benaderingen: branding bouwt vertrouwen op, terwijl conversiegerichte marketing deze relatie omzet in concrete resultaten.