Google algoritmes:
waar moet je op letten?

Google algoritmes: <br />waar moet je op letten?

Wanneer je aan de slag gaat met zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het belangrijk het een en ander te weten over de algoritmes van Google. Hoe de ingewikkelde formule precies werkt houdt Google geheim, wel is het duidelijk dat de positie van je website in de zoekresultaten (ranking) afhankelijk is van honderden factoren.

Updates

Google updatet haar algoritmes regelmatig. Bekijk op de site van MOZ de geschiedenis van Google’s algoritme aanpassingen maar eens. Een link naar deze pagina staat onder dit artikel. Deze updates worden meestal niet van tevoren aangegeven. Houd dus altijd je webstatistieken programma Google Analytics goed in de gaten. Hiermee zie je of je website een stijging of juist een daling in verkeer heeft gerealiseerd. Met de tools van Google Search Console kun je daarnaast in de gaten houden hoe je in de zoekmachine scoort op belangrijke keywords.

Zo nu en dan laat Google iets los over de richtlijnen zodat SEO experts en webmasters hun sites kunnen optimaliseren. In deze blog leggen we je uit welk algoritme updates Google heeft gehad en waar de focus per update ligt.

Panda

De Google Panda update is een uitbreiding op een bestaand algoritme. Het heeft als doel de zoekresultaten in Google te verbeteren zodat websites van hoge kwaliteit hoger scoren. Maar hoe controleert Panda of je website van hoge kwaliteit is?

Waar moet je op letten:

 • Is de tekst op je website door jou geschreven?

 • Komt de tekst niet meerdere keren voor op je website?

 • Gebruik je niet te veel zoekwoorden (keyword stuffing)?

 • Bestaan je pagina’s uit voldoende content?

 • Is de gebruikerservaring op je website goed?

 • Bevat je website geen door gebruikers gegenereerde spam?

Probeer dus unieke teksten te schrijven van ten minste 300 woorden. Gebruik het belangrijkste zoekwoord van de pagina niet te vaak en houd altijd de lezer in je achterhoofd wanneer je de tekst schrijft. Lees ook onze blog: Schrijven voor mensen, optimaliseren voor Google.

Penguin

De Google Penguin update is een algoritme wat zich focust op de linkjes tussen verschillende websites. Hiermee houdt de zoekmachine in de gaten of je site een natuurlijk linkprofiel heeft.

Waar moet je op letten:

 • Plaats geen backlinks (inkomende links) op spammy websites.

 • Plaats geen backlinks op websites die alleen gemaakt zijn voor linkbuilding.

 • Plaats geen backlinks op sites die irrelevante onderwerpen hebben.

 • Plaats geen backlinks met te overdreven geoptimaliseerde ankerteksten.

Probeer artikelen met links te plaatsen op relevante websites die niet alleen bestaan uit linkjes. Een link vanaf een drukbezochte blogwebsite heeft over het algemeen meer waarde dan een link vanaf een startpagina. Via Google Search Console kun je in de gaten houden waarvandaan er naar jouw site wordt gelinkt.

Hummingbird

Google Hummingbird is een grote aanpassing in de algoritmes. Met de Hummingbird update probeert Google beter te begrijpen wat iemand bedoelt met de ingevoerde zoekopdracht. Zo probeert de zoekmachine relevantere zoekresultaten te tonen aan de gebruiker.

Denk ook na over de (nieuwe) manieren waarop mensen zoeken, bijvoorbeeld via spraak. Smartphones kun je aansturen via je stem door ze een vraag te stellen. Spraakgestuurde zoekopdrachten zijn vaak langer dan getypte zoekopdrachten. Ook zijn zoekopdrachten die ingesproken worden vaker in de vorm van een vraag.

Waar moet je op letten:

 • Bevat je website geen pagina’s waarin zoekwoorden te veel voorkomen (keyword stuffing)?

 • Bestaat je site niet alleen uit pagina’s die exact matchen op het zoekwoord?

 • Is je site gebruiksvriendelijk?

 • Heb je vragen die iemand als zoekopdracht ingesproken heeft opgenomen in je teksten?

Achterhaal de manier waarop mensen zoeken naar jouw product of dienst door een zoekwoordenonderzoek uit te voeren. Probeer onnatuurlijke, exact match keyword, zinnen te voorkomen op je pagina’s. Je lezer is immers geen robot maar een mens.

Pigeon

Google Pigeon zorgt ervoor dat verschillende algoritmes beter met elkaar samenwerken. Dit heeft als effect dat Google rekening houdt met de locatie van zijn of haar gebruiker. De locatie en afstand tot de gebruiker is daarom ook een rankingfactor geworden.

Zoek je in Amsterdam op ‘kapper’ dan krijg je andere zoekresultaten te zien dan wanneer je dezelfde zoekopdracht uitvoert in Groningen.

Waar moet je op letten:

 • Zorg dat je website goed geoptimaliseerde pagina’s heeft.

 • Zorg voor kwalitatieve links vanaf andere websites (backlinks).

 • Richt je Google Mijn Bedrijf pagina juist in.

 • Zorg ervoor dat je adres duidelijk aanwezig is op je website.

Pigeon heeft effect op de lokale zoekresultaten van Google. Wanneer jij een product of dienst wilt verkopen in bepaalde regio dan is het dus belangrijk dat je op je website vermeldt waar je winkel te vinden is. Maak daarnaast gebruik van de (gratis) mogelijkheden van Google Mijn Bedrijf. Lees ook onze whitepaper Google update lokale zoekresultaten.

Mobilegeddon

De mobielvriendelijke update wordt ook wel Mobilegeddon genoemd. De mobiele versie van je website is het uitgangspunt bij de indexatie. Vandaar de term mobile-first index.

RankBrain

Google’s Rankbrain is het zelflerende systeem dat de zoekmachine helpt de betekenis achter zoekopdrachten te ontcijferen. Tegelijkertijd wordt hiermee geprobeerd de best matchende zoekresultaten te tonen als reactie op de zoekopdrachten. Google noemt RankBrain een van de belangrijkste rankingfactoren. Het systeem kan pagina’s bekijken en samenvatten om zo te zien of ze relevant zijn bij bepaalde zoekresultaten. RankBrain leert zichzelf iedere keer een betere match te maken.

Het zelflerende systeem kijkt naar traditionele SEO elementen zoals backlinks en pagina’s maar kijkt ook nog beter naar de zoekopdracht. Daaruit bouwt het systeem een zoekresultatenpagina (SERP) met zoveel mogelijk relevante websites op.

BERT

Na de uitrol van de BERT update is de context van de zoekopdrachten centraal komen te staan in Google. Originele teksten die echt antwoord op vragen geven verdienen een betere positie in de SERP van Google. BERT, wat staat voor Bidirectional Encoder Representations from Transformers, helpt met het begrijpen van natuurlijke taal in plaats van SEO-geoptimaliseerde teksten op het web. Alles met als doel: meer gebruikersgemak van de zoekmachine.

 • Omdat de context van je website bekeken wordt, is een duidelijke structuur belangrijk. Zorg ervoor dat de url-opbouw logisch en goed leesbaar is voor Google. Hiermee geef je Google meer duidelijkheid waar jouw website over gaat en in welke context het de teksten kan indexeren.

 • Genereer unieke content en bied bij voorkeur antwoord op vragen. Niet alleen heeft dit voor de voice-search een voordeel, ook binnen de zoekopdrachten is dit belangrijk. In het mooiste geval maak je een FAQ-pagina waarop je veelvoorkomende vragen beantwoordt. Met de opkomst van Voice Search is de kans immers steeds groter dat mensen deze vragen stellen via een zoekopdracht.

 • Websitesnelheid is nóg belangrijker geworden.

 • Om Google nog meer te voorzien van context, kun je de interne linkstructuur verbeteren. Link vanuit de content naar relevante blogs en pagina’s binnen je eigen website. Zo weet Google nog beter waar de tekst over gaat.

Link-attributen

Op 10 september 2019 kondigde Google twee nieuwe link-attributen aan die meer context geven aan een link. Daarnaast wordt rel=”Nofollow” vrijer geïnterpreteerd door Google. De nieuwe link-attributen zijn:

 • rel=”sponsored”

 • rel=”ugc”

De rel=”sponsored” is bedoeld voor advertenties, gesponsorde links en links waar op de een of andere manier een vergoeding tegenover staat.

Rel=”ugc” (staat voor user generated content) is bedoeld voor links die in content staan waar de redactie of website-eigenaar niet per se alle controle over heeft. Het gaat daarbij met name om reacties onder artikelen en berichten op forums.

Google geeft aan dat ze de link-attributen als “hints” zullen gebruiken over hoe ze ermee om moeten gaan met betrekking tot Google Search. Maar wanneer gebruik je rel=”Nofollow”? Google zelf geeft aan dat dit nog prima kan voor pagina’s waar je wel naar wilt linken, maar die je niet als aanbeveling wilt laten tellen.

Blijf het in de gaten houden!

Het algoritme van Google wordt jaarlijks meerdere keren geupdatet. Een overzicht van update kan je vinden op MOZ. Houd rekening met de algoritmes om een penalty te voorkomen. Wanneer je site een penalty heeft gekregen wordt deze niet meer, of veel lager, in de zoekresultaten van Google getoond. Let dus op kwalitatieve backlinks en goede unieke content, gericht op de lezer. Heb je hulp nodig? Neem dan contact op met onze SEO specialisten.

Ook interessant om te lezen

Veelgestelde vragen

Veel marketingcampagnes zijn gericht op de Do fase (aankoopfase in de klantreis). In deze fase heb je veel kans omdat er een koopbehoefte is. Echter is er ook meer concurrentie. Daarom is het belangrijk om ook in de eerdere fasen van de klant reis als de See en Think fase (orientatie en overweging) aanwezig te zijn om alvast een band met de prospect op te bouwen. Leer er meer over in dit artikel over het See, Think, Do, Care model.

THINK heeft software waarmee we concurrenten kunnen analyseren. Hoeveel bezoekers ze op hun website hebben, waar ze vandaan komen, of ze online adverteren, wat ze daarvoor betalen en hoe sterk hun online autoriteit is. Lees meer over onze online concurrentieanalyse

Veel bedrijven vragen zich af of ze zelf een marketeer aan moeten nemen of online marketing uitbesteden. Beide situaties hebben voor- en nadelen.

Voordelen van online marketing uitbesteden aan THINK: Een breed team van online marketing specialisten die samen meer ervaring en kennis hebben dan een 'generalist'. Routine van onze online marketeers, effectieve werkprocessen en toegang tot slimme software tools geven vaak sneller resultaat dan een inhouse marketeer die deze omstandigheden niet heeft. Een inhouse marketeer zit dichter op de dagelijkse gang van zaken en kan zich focussen op een segment. De ideale situatie is in veel gevallen de combinatie. En THINK kan ook een hybride variant aanbieden. Sparren over online marketing kansen?

Jouw website goed laten presteren met SEO doe je niet zomaar. Google moet jouw website namelijk zien als relevant en functioneel. Maar hoe dan? Denk aan het schrijven van blogs gericht op SEO, de broncode van je website schoonhouden, zorgen voor goede hosting, snelle laadtijden, een uitstekende prestatie op mobiel, afbeeldingen voorzien van het juiste format en jouw website begrijpelijk maken voor een klant. Doe je dit goed? Dan zal Google jou een betere SEO ranking geven. Ook is online autoriteit belangrijk.

Het is belangrijk om voorafgaand aan het maken van een nieuwe website na te denken over de doelstelling en de klantreis. Wie (welke doelgroep) wil je bereiken, wat wil je ze vertellen en nog belangrijker, wat moet de doelgroep doen nadat ze je informatie hebben gezien.

Als je nu al een website hebt met (goede) posities in zoekmachines als Google is het wel zo fijn om die posities te behouden. Website migraties zijn namelijk delicate processen. Hierbij heb je stevige kennis nodig van SEO (zoekmachine optimalisatie). THINK kan je begeleiden tijdens het hele proces, om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen.