Aan de slag met E-E-A-T voor optimale SEO

EEAT voor SEO

Een aantal jaren geleden voerde Google de E-A-T richtlijnen in. Dit werd gedaan om de kwaliteit van geschreven content te signaleren op: Expertise, Autoritativeness en Trustworthiness. Sinds december 2022 is hier nog een ‘E’ aan toegevoegd, namelijk Experience. Het wordt steeds belangrijker om jouw content en SEO met de E-E-A-T richtlijnen te creëren. Wil jij weten waarom? En ben je benieuwd wat jij hier aan kunt doen? Lees het in deze blog.

E-E-A-T in het kort

De vier elementen van de Google richtlijnen zijn: Expertise, Experience, Authoritativeness en Trustworthiness. Voor degene die nog niet bekend zijn met deze richtlijnen, lichten we in het kort toe wat deze elementen inhouden. Voor degene die hier wel bekend mee zijn: het kan maar weer scherp op het vizier staan!

  1. Expertise: hier draait het om de kennis die je hebt over een onderwerp. Dit wordt beoordeeld op basis van content en de expertise van de auteur. Bijvoorbeeld: opleiding en werkervaring.

  2. Experience: hiermee wordt aangetoond dat je ervaring hebt als auteur in het vak. Denk aan het delen van een projectcase of een review. 

  3. Authoritativeness: dit gaat over de reputatie van een website. Ben jij voor anderen (bezoekers) een autoriteit op het gebied van bijvoorbeeld een dienst of over een specifiek onderwerp? Dan ben je een autoriteit. 

  4. Trustworthiness: bij dit laatste element gaat het om vertrouwen. Denk aan het toevoegen van contactinformatie, het toevoegen van externe bronnen en opnemen van feitelijke content. Kortom, de eerste drie elementen dragen hieraan bij.

SEO EEAT

Waarom is E-E-A-T zo belangrijk?

Als je online zoekt naar informatie merk je vast dat de kwaliteit van de content enorm kan verschillen. Zeker nu er steeds vaker hele teksten en websites worden geschreven door AI in plaats van door mensen. Er zijn dan ook genoeg artikelen of pagina’s te vinden met lage inhoudelijke content, wat een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid, financiële stabiliteit of veiligheid van mensen. Google houdt daarom rekening met de mate waarin de auteur van het artikel ervaring heeft met het onderwerp. 

Om te bepalen wat kwalitatief goede en betrouwbare content is, is het zaak dat goede content volgens de richtlijnen aan de volgende punten voldoen:

  • De content moet geschreven zijn om gebruikers (lezers) te helpen;

  • De content moet geschreven zijn door een expert;

  • De geschreven content moet geplaatst zijn op een website met autoriteit;

  • De geschreven content moet betrouwbaar zijn;

  • De content dient regelmatig te worden bijgewerkt.

Verbeter de kwaliteit met E-E-A-T voor je SEO

Om de E-E-A-T voor je SEO te verbeteren volgens de kwaliteitsrichtlijnen zijn er verschillende mogelijkheden. Belangrijk is om altijd te bedenken dat het gaat om de juiste balans te vinden tussen de vier elementen. Laat zien dat je een autoriteit bent én laat zien dat je ervaring (experience) hebt! Wij geven een aantal toepasbare tips om jouw SEO-prestaties te verbeteren:

  1. Actualiseer je content

Google vindt het belangrijk dat content actueel is. Zorg daarom regelmatig voor actuele content rondom de nieuwste ontwikkelingen. 

  1. Wordt genoemd in een bericht 

Word je genoemd in een online bericht dat zeer relevant is in jouw branche? Super! Google heeft dit namelijk door en daarmee wordt jouw autoriteit vergroot. Werken aan je eigen PR kan dus zeker z’n vruchten afwerpen.

  1. Zorg voor bronvermeldingen

Vergroot het vertrouwen van je artikel, blog of geschreven content door de bronvermelding toe te voegen.

  1. Reviews van klanten

Een belangrijk onderdeel voor SEO zijn reviews. Op basis van reviews beoordelen potentiële klanten of ze jouw product of dienst willen afnemen. Zeker in de nog oriënterende fase. 

  1. Werk aan je linkbuilding

Realiseer kwalitatieve links op andere relevante websites die linken naar jouw pagina(s). Ook hiermee vergroot je jezelf als autoriteit in de ogen van Google. 

Let op: ga geen links kopen of overmatig linkjes plaatsen op andere websites. Het moet namelijk wel op een geloofwaardige en kwalitatieve manier uitgerold worden.

  1. Laat zien we het artikel heeft geschreven

Vermeld de auteur boven een artikel om te laten zien wie het stuk heeft geschreven en met welke kennis en ervaring. Aanvullend is het goed een link naar de biografie van de auteur te plaatsen. 

  1. Vermeld contactgegevens

Het vermelden van je adres, contactgegevens en links naar social media kanalen draagt bij aan het vertrouwen voor een websitebezoeker.

  1. Zorg voor structured data 

Als we het over SEO hebben, dan spreken we over signalen voor Google. Maar sommige signalen zijn niet altijd duidelijk genoeg. Daarom is het belangrijk om data te ordenen voor zoekmachines, zodat de informatie op de website beter geïnterpreteerd kan worden. Een concreet voorbeeld van structured data is reviews plaatsen op je website.

Zelf aan de slag of uitbesteden

Ben jij klaar om jouw E-E-A-T te verbeteren? Ga dan zelf aan de slag met het verbeteren, optimaliseren of toepassen van de richtlijnen.

Geen tijd of zin om hier zelf mee aan de slag te gaan? Besteed het uit en bouw verder aan jouw kwalitatieve website met autoriteit!

Neem contact met ons op

Ook interessant om te lezen