Carli
Online marketeer
Misschien heb je er al eens van gehoord: Programmatic Advertising. Een term die wij liever omschrijven als een slimme methode om kwalitatieve doelgroepen specifieker te bereiken en te bewerken. Benieuwd hoe dit werkt en wat het precies is? Wij gingen hierover in gesprek met eigenaar en oprichter van THINK, Jeroen Nieuwstad.
Dat online adverteren op verschillende manieren en via verschillende kanalen kan is niets nieuws. Wel zit er verschil in het gebruik en het effect van de kanalen. De bekende ‘traditionele’ kanalen zoals Google en Meta kennen we allemaal. Maar soms is de kwaliteit van deze kanalen niet altijd goed genoeg.
Jeroen vertelt: “Als je online adverteert, wil je niet vertoond worden op dubieuze websites. Stel je voor dat je zichtbaar wil zijn als financieel dienstverlener, dan wil je met Display advertenties vertoond worden op toonaangevende en kwalitatieve websites zoals het Financieel Dagblad of nu.nl onder het topic Economie. Door gebruik te maken van Premium Display netwerken is het mogelijk een zeer specifieke en kwalitatieve doelgroep te bereiken.”
Je kunt targetten op een specifieke krant of vakblad. Maar daar blijft het niet bij. Programmatic Advertising gaat namelijk verder. Jeroen licht enthousiast toe: “Met aanvullende data filters is het mogelijk om een nog specifiekere doelgroep te bereiken. Zo kan er naast targeting op basis van demografie, leeftijd of gedrag ook worden getarget op context - ook wel contextual advertising genoemd - waarbij een advertentie wordt vertoond bij een artikel over een specifiek onderwerp.”
Ook zijn er opties om niche doelgroepen te bereiken, Jeroen: “We kunnen op basis van WOZ-waarde, inkomen, KvK SBI-codes en bepaalde omvang van bedrijven doelgroepen targetten. Het is zelfs mogelijk om op basis van het weer specifieke advertenties te draaien, bijvoorbeeld jouw advertentie met regenlaarzen tonen bij regen.”
Werk je als bedrijf met een CRM systeem en heb je een hoop data verzamelt? Dan kan deze klantdata worden uitgelezen in een zogeheten data clean room. Dit is een beveiligde omgeving waar bedrijven data kunnen delen en analyseren zonder de privacy van de betrokken individuen in gevaar te brengen.
Jeroen legt uit: “De klantdata wordt hier vervolgens gepseudonimiseerd zodat de persoonlijke gegevens niet direct naar een specifieke persoon herleid kunnen worden. Vervolgens wordt deze data gematcht met bestaande profielen. Op basis van deze data kunnen lookalike (vergelijkbare) doelgroepen worden gebouwd waarmee je de ideale doelgroep bereikt.”
Dat de Premium netwerken en aanvullende data filters vele mogelijkheden bieden om een kwalitatieve en waardevolle doelgroep te bereiken, is wel duidelijk. Nog interessanter is dat Programmatic Advertising het mogelijk maakt met no-consent (zonder het accepteren van cookies) mensen te bereiken. “Dit is sinds de aangescherpte privacyregel- en wetgeving nog een extra reden die Programmatic Advertising zo interessant maakt. Eigenlijk vraag je je dan ook af, waarom maakt niet iedereen hier (al) gebruik van?”
Volgens Jeroen is dat simpel: “Normaal gesproken is Programmatic Advertising alleen haalbaar voor grote merken en bedrijven. Ten eerste is het belangrijk dat er veel data beschikbaar is en ten tweede moet er genoeg budget beschikbaar zijn. Bij THINK hebben we de mogelijkheden om ook met 'MKB' budgetten mooie Programmatic Advertising campagnes op te bouwen. Ben je dus klaar om succesvolle branding campagnes in te zetten? Dan maak je echt impact.”
Het is heel verleidelijk om alleen te adverteren met campagnes die gericht zijn op verkopen. Maar dat is niet realistisch als mensen je bedrijf niet kennen. Zeker niet als deze mensen al klant zijn bij een concurrent. Het is daarom belangrijk om eerder in de klantreis al zichtbaar te zijn.
“Een nieuwe klant binnenhalen is altijd opgebouwd in fases. THINK werkt daarom altijd met het See, Think, Do en Care model om in iedere fase van de klantreis aandacht aan de potentiële klant te besteden. We zien dat er vaak te weinig aandacht wordt besteed aan de See en Think fases. En dat is zonde, want juist in deze fases worden de mensen bereikt die zich aan het oriënteren zijn.”
Zodra de basis goed en groots is, resulteert dit in mooie resultaten binnen de Do fase. Jeroen vervolgt: “Met Programmatic Advertising kun je hele mooie stappen zetten om in de See en Think fase aanwezig te zijn. Hiermee leg je een solide basis om jezelf te laten zien aan een groot publiek op branding niveau.”
Zie jij het wel zitten om aan je zichtbaarheid te werken op grote schaal en ben jij klaar om écht uit te gaan pakken? Neem contact met ons op zodat we samen impact kunnen gaan maken!
PS. Uiteraard begint dit bij een eerste (vrijblijvend) gesprek onder het genot van een lekker bakkie om de mogelijkheden te bespreken.
De aandachtsspanne van Gen Z is kort, maar dat betekent niet dat ze oppervlakkig zijn. Je moet gewoon snel tot de kern komen. Grijp hun aandacht met creatieve visuele content, humor of een prikkelende vraag.
Belangrijk is dat je meteen laat zien wat de waarde is: wat heb je hen te bieden? Denk in memes, video’s, challenges, én maak het interactief. Want stilzitten doet Gen Z niet.
Meer weten over Gen Z? Check onze blog: Generatie Z met déze insteek zijn ze écht wel te bereiken.
Google Ads biedt verschillende advertentieformaten, elk met een eigen doel en strategie.
Zoekadvertenties zijn tekstadvertenties die boven de organische zoekresultaten verschijnen wanneer iemand een relevante zoekopdracht invoert. Deze advertenties zijn ideaal voor bedrijven die direct willen inspelen op koopintenties en conversies willen stimuleren.
Display advertenties zijn visuele banners of tekstadvertenties die worden weergegeven op websites binnen het Google Display Netwerk. Ze zijn vooral effectief voor branding en remarketing, waarbij je doel is om je merk in de kijker te spelen bij een breder publiek.
Shopping advertenties tonen productinformatie zoals afbeeldingen, prijzen en winkelnaam. Deze advertenties verschijnen boven de zoekresultaten wanneer gebruikers naar specifieke producten zoeken. Ze zijn perfect voor e-commercebedrijven die hun producten direct willen promoten.
De keuze voor het juiste advertentietype hangt af van je marketingdoelen. Zoekadvertenties werken goed voor directe conversies, terwijl display- en shopping advertenties vooral bijdragen aan naamsbekendheid en productpromotie.
Wil je weten welke advertentievorm het beste past bij jouw bedrijf? Bekijk onze SEA-strategieën voor maximale impact.
Klaar om je SEA-campagnes naar een hoger niveau te tillen? Lees verder en ontdek hoe wij je kunnen helpen met effectieve zoekmachine-advertenties (SEA)!
Om er achter te komen welke online marketing specialist in Breda het beste bij je past kijk je naar je bedrijfsgrote en je doelstellingen.
Kijk eerst zelf eens in Google, welke online marketing specialisten ui Breda zijn zelf goed zichtbaar in Google? Kijk vervolgens op de blog van de specialist en vraag je af of de onderwerpen aansluiten bij wat de stijl en kwaliteit die jij zoekt! Kijk ook naar de teksten, zijn deze goed geschreven of staan ze (te) vol met zoekwoorden? Kijk goed naar de uitstraling en klanten, is dat wat bij jouw past?
Er zijn verschillende soorten onlne marketing specialisten in Breda. Freelance online marketeers (vaak hoog niveau van 1 marketing discipline), Kleine bureau's en grote bureau's. Bij online marketing bureau's kan je een onderscheid maken tussen verkoopgedreven en marketinggedreven. De verkoopgedreven bureau's werken vaak met pakketten en hebben veel accountmanagers in dienst die je bellen dat je niet goed vindbaar bent. Ze adverteren soms zelf wel in Google maar zijn in de organische (niet betaalde) zoekresultaten vaak niet vindbaar.
Marketinggedreven online marketing bureau's leveren meestal maatwerk, hebben een goed verhaal op de overons pagina, vertellen over hun visie in plaats van pakketten en in de teamsamenstelling zie je meer inhoudelijke medewerkers dan verkopers.
Bij THINK hebben we geen verkopers, alleen specialisten. Wij leveren maatwerk en hebben specialisten op het gebied van marketing strategie, SEO (zoekmachine optimalisatie, SEA (Google Ads), social media marketing, Analytics, en conversie optimalisatie.
SEO en SEA hebben hetzelfde doel; online vindbaarheid verbeteren, maar werken compleet anders:
SEO (Search Engine Optimization): Langetermijnstrategie waarbij je je website optimaliseert voor organische zoekresultaten via content, techniek en linkbuilding.
SEA (Search Engine Advertising): Betaalde advertenties via platforms zoals Google Ads, waarmee je direct bovenaan in de zoekresultaten verschijnt.
SEO kost tijd, maar levert duurzame resultaten op. SEA levert directe zichtbaarheid, maar je betaalt per klik. De slimste aanpak? Een combinatie van beide voor zowel korte als lange termijn succes.
Benieuwd hoe SEO en SEA samenhangen? Lees onze blog: Hoger in Google, kies je voor SEO of SEA?
Het See, Think, Do, Care-model is een marketingframework ontwikkeld door Avinash Kaushik. Het model helpt marketeers structuur aan te brengen in de klantreis, met als doel op het juiste moment de juiste boodschap te communiceren.
In de praktijk betekent dit dat je per fase verschillende content, kanalen en KPI’s hanteert. Door dit bewust in te zetten, vergroot je de effectiviteit van je campagnes aanzienlijk.
Wil je meer leren over het praktisch toepassen van het See, Think, Do, Care-model? Lees dan: See, Think, Do, Care model in de praktijk