Marketing terug naar de basis tijdens de NIMA Marketing Week 2020

Van 1 t/m 3 september 2020 vond de NIMA Marketing Week plaats (voorheen de NIMA Marketing Day). Wij waren er dit jaar online bij. De belangrijkste boodschap die we meekregen? Vergeet ingewikkelde termen, staar je niet blind op persona’s en vooral: gebruik je gezonde verstand. Marketing moet weer terug naar de basis. En met logisch nadenken kom je vaak al een heel eind!

Inside-out versus outside-in

Begint jouw website ook nog met “Hoi, wij zijn bedrijf X, we doen Y en kijk eens welke producten of diensten wij allemaal aanbieden”? Stiekem is dit bij veel bedrijven nog steeds het geval. Er wordt gecommuniceerd vanuit het aanbod (inside-out) in plaats vanuit de betekenis voor de klant (outside-in).

What’s in it for me? Dat is de belangrijkste vraag waar je antwoord op wilt krijgen als je een website bezoekt. Welke problemen los je op of in welke behoeftes kun je voorzien? Welke producten of diensten daarbij passen komt daarna pas.

Staar je niet blind op persona’s

We zijn de afgelopen jaren massaal aan de slag gegaan met buyer persona’s. Hoewel dit nog steeds interessante tools kunnen zijn is het belangrijk om je er ook niet op blind te staren. Het nadeel is namelijk dat je dan vast komt te zitten in hokjesdenken en belangrijke dingen over het hoofd ziet.

Want wat als er een probleem of behoefte voorbij komt die je nog niet bij een persona hebt ingedeeld? Of misschien heeft iemand met de kenmerken van persona Anna juist de problemen die “horen bij” persona Bart. En is het echt nodig om al je persona’s anders aan te spreken als ze een oplossing zoeken voor hetzelfde probleem?

Don’t believe the hype

Snapchat, Tiktok, Instagram Reels, allemaal erg leuk en vaste prik op trendlijstjes voor de komende tijd. Maar heb je er ook echt wat aan en moet je er iets mee? Ergens snel bij zijn om het bijzijn heeft namelijk geen zin. Wacht bij nieuwe trends of hypes soms liever even af om te zien of het nut heeft.

SEO en andere kanalen zijn geen doel op zich

Bij Think Online roepen we dit al een tijdje, maar het inzetten van bepaalde kanalen is nooit een doel op zich. Dat er ooit besloten is om bijvoorbeeld SEO of Facebook advertenties in te zetten betekent niet dat je dit altijd moet blijven doen. Zorg dat je de doelstellingen uit je marketingstrategie helder in beeld hebt en vraag je regelmatig af welke kanalen er wel of niet aan bijdragen.

Heb een langere adem

Als marketeer raken we onze eigen campagnes snel beu. Vaak te snel. Of we proberen (soms onder druk om te presteren) zoveel mogelijk verschillende dingen uit. En dat terwijl consistentie juist zo belangrijk is voor je doelgroep.

Het is al lang bekend dat mensen consistentie nodig hebben om associaties te vormen. En we kunnen maar een stuk of 3 associaties per merk onthouden. Wees daarom erg consistent in je communicatie en campagnes. Dat wil niet zeggen dat je niet kunt testen of nieuwe advertenties kunt toevoegen. Maar zorg dat er altijd een rode draad is die alles verbindt.

Je kunt ervan vinden wat je wil, maar de reclames van Carglass zijn een goed voorbeeld van consistentie. Altijd dezelfde soort opzet, niet teveel willen vertellen en altijd aandacht voor het probleem dat wordt opgelost. Zeg nou zelf, iedereen weet toch al jaren wanneer en waarom je naar Carglass zou moeten gaan?

Grip op je marketing

Heb jij nog grip op je marketing? Werk je vanuit een duidelijke strategie met langetermijndoelstellingen? Of laat je je meer leiden door trends of door de waan van de dag? Think Online denkt graag met je mee over je marketingstrategie en de uitvoering hiervan!

Ook interessant om te lezen

Veelgestelde vragen

In principe niet. Wij zien SEO en Google Ads als marketing kanalen. Bij THINK werken we vanuit een doelstelling (bijvoorbeeld 10 nieuwe klanten per maand) en een tactiek (zo effectief mogelijk kwalitatieve doelgroepen bereiken, bewerken en overhalen) om die doelstelling te realiseren. Daar worden de best passende marketing kanalen voor ingezet. De kans is groot dat hier SEO en Google Ads bijzitten, maar het is afhankeljk van je doelstelling, het budget en de marktsituatie op welk moment en op welke manier deze kanalen worden ingezet.

We gaan graag met je om tafel zitten om te horen wat jouw doelstellingen zijn en zoeken dan samen naar de best passende mix om jouw doelstelling online te ondersteunen en realiseren.

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Het is een proces waarbij de inhoud en techniek van een website worden geoptimaliseerd om hoger te scoren in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Lees verder om meer te lezen over wat SEO precies is.

Waarom is SEO belangrijk?

SEO is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat je website beter vindbaar is voor potentiële klanten. Door hoger te scoren in de zoekresultaten, krijg je meer verkeer naar je website en kun je meer leads en conversies genereren. Bovendien is SEO een duurzame strategie die op de lange termijn kan bijdragen aan de groei en het succes van je bedrijf.

Hoe werkt SEO?

SEO werkt door de inhoud en techniek van een website te optimaliseren op basis van de rankingfactoren van zoekmachines. Dit omvat onder andere het gebruik van relevante zoekwoorden, het optimaliseren van de metadata en het creëren van kwalitatieve backlinks naar de website.

Hoe lang duurt het voordat SEO-resultaten zichtbaar zijn?

Het kan enige tijd duren voordat SEO-resultaten zichtbaar zijn, afhankelijk van de concurrentie in de markt en de huidige status van de website. Over het algemeen kan het enkele maanden tot een jaar duren voordat significante resultaten worden behaald.

Moet ik een professional inhuren voor SEO?

Hoewel het mogelijk is om SEO zelf te doen, kan het inhuren van een professionele SEO-expert voordelen bieden. Een professional heeft de expertise en ervaring om de meest effectieve SEO-strategieën te ontwikkelen en uit te voeren, en kan je helpen om betere resultaten te behalen in minder tijd.

Is SEO hetzelfde als betaalde zoekadvertenties (SEA)?

Nee, SEO is niet hetzelfde als SEA. SEA verwijst naar betaalde zoekadvertenties die worden weergegeven boven de organische zoekresultaten van zoekmachines. Hoewel beide strategieën gericht zijn op het vergroten van de zichtbaarheid van een website in de zoekresultaten, verschillen ze in de manier waarop ze worden uitgevoerd en gefinancierd.

Programmatic Advertising is een geautomatiseerde methode om digitale advertenties te kopen en te verkopen. In plaats van handmatige afspraken en onderhandelingen, maakt programmatic advertising gebruik van software en technologie om advertentieruimte te verhandelen.

ROI staat voor Return Of Investment, ofwel als ik 1 euro investeer, hoeveel euro levert investeren in online marketing mij dan op?
Een logische vraag waar we niet direct antwoord op kunnen geven omdat dit per bedrijf, sector, periode en ook regio kan verschillen. Daarnaast is ook de aansluiting van jouw product of dienst op de markt een belangrijke factor.

Het is belangrijk om voorafgaand aan het maken van een nieuwe website na te denken over de doelstelling en de klantreis. Wie (welke doelgroep) wil je bereiken, wat wil je ze vertellen en nog belangrijker, wat moet de doelgroep doen nadat ze je informatie hebben gezien.

Als je nu al een website hebt met (goede) posities in zoekmachines als Google is het wel zo fijn om die posities te behouden. Website migraties zijn namelijk delicate processen. Hierbij heb je stevige kennis nodig van SEO (zoekmachine optimalisatie). THINK kan je begeleiden tijdens het hele proces, om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen.