Je succes op Facebook meten?
Ontdek de IPM formule!

Je succes op Facebook meten? <br />Ontdek de IPM formule!

Hoe maak je inzichtelijk hoe succesvol jouw Facebook posts zijn? Het bereik van je posts zegt niet veel meer, zeker niet nu organische posts van bedrijven minder aandacht krijgen op Facebook. Sinds begin 2018 toont Facebook namelijk meer berichten van vrienden en familie en minder ‘openbare content’.

Hoe je dan wel het succes meet van je berichten? Met de IPM formule! Deze formule kijkt naar de impact van je content, door het aantal interacties met je content te delen door het aantal berichten en fans.

Interacties meten met de IPM formule

IPM staat voor Interactions Per Mille, ofwel het gemiddeld aantal interacties per 1000 fans. De IPM formule kijkt dus naar interacties en engagement, want die factoren zeggen uiteindelijk vaak het meeste over het succes van je content.

Een bericht dat duizenden mensen bereikt, maar niet of nauwelijks likes of reacties krijgt, is waarschijnlijk niet écht succesvol. Het gaat om meer dan gezien worden: social media draait om interactie en ‘engaging content’.

Met de IPM formule kun je je Facebook succes meten en vergelijken met concurrenten. Dankzij de IPM score is het mogelijk om jezelf te vergelijken met zowel kleine als grote pagina’s. Je meet je IPM over een periode van 30 dagen. De IPM formule ziet er als volgt uit:

IPM = ((aantal comments + aantal likes) / aantal posts) / (aantal fans / 1000)

De IPM+ formule

In deze formule ontbreekt eigenlijk nog een positieve factor: shares. Het delen van je bericht is ook een belangrijke interactie die laat zien dat gebruikers betrokken zijn. Ze zijn immers zo enthousiast dat ze je content graag delen met hun vrienden en familie! Daarom is de IPM+ formule bedacht, die een eerlijker beeld geeft. Deze formule ziet er zo uit:

IPM+ = ((aantal comments + aantal likes + aantal shares) / aantal posts) / aantal fans / 1000)

Wat zegt je IPM(+) score?

De IPM of IPM+ score geeft je een indicatie van het succes van je content. Daarnaast kun je de score ook vergelijken met die van concurrenten, doordat je de IPM formule ook eenvoudig toe kunt passen op hun pagina’s. Een algemene benchmark voor de IPM score is 4. Scoor je lager dan 4, dan nodigt je content mogelijk te weinig uit om tot interactie over te gaan.

Maar moet je achterover gaan leunen als je hoger scoort? Zeker niet. De score wordt per 30 dagen gemeten, dus het is belangrijk om blijvend goed presterende content te produceren.

IPM formule: Hoewel de Gemeente ‘s-Hertogenbosch misschien een kleinere fanbase heeft dan de Gemeente Breda, kunnen ze wel rekenen op veel meer interactie!

IPM per post om content te optimaliseren

Het nadeel van de IPM formule is dat het slechts een algemeen beeld geeft van de prestaties van je content. Ga je inzoomen, dan kun je kijken naar de prestaties van individuele posts. Door de IPM per post te berekenen, kun je achterhalen welke content het beste werkt.

Als je de formule op één post toepast, bereken je de IPM voor dat bericht. Is deze hoger dan je gemiddelde IPM, dan weet je dat deze content bijdraagt aan een hogere interactiescore. Zie je dat een bepaald type berichten standaard lager uitvalt? Dan is het verstandig om een andere insteek voor deze content te bedenken, of misschien zelfs te stoppen met het plaatsen van dergelijke berichten.

Kritische kantnoot

Hoewel de IPM calculaties natuurlijk een mooi beeld geven van diverse soorten interacties, wordt één belangrijke interactie vergeten: klikken. Wanneer je kijkt naar de prestaties van je posts, is het altijd belangrijk om ook oog te hebben voor het achterliggende doel. Waren de posts erop gericht om zoveel mogelijk geïnteresseerde Facebookgebruikers door te laten klikken naar je website? Kijk dan ook zeker naar het aantal klikken en het doorklikratio. Ook dat is een weerspiegeling van de interesse in je content. En wie weet vonden ze de content op je website wel zó interessant dat ze niet meer terugkeerden naar Facebook om je post te liken 😉.

De echte analist duikt natuurlijk vervolgens ook weer in de Google Analytics data om de kwaliteit van het bezoek te bekijken. Hoe lang verbleven de Facebookgebruikers op de landingspagina, hoeveel andere pagina’s bekeken zij vervolgens en hoeveel procent haakte er direct af? In conclusie: de IPM formule mag dan wel een prettig hulpmiddel zijn om goed inzicht te krijgen in de mate van interactie, maar ook hier is het belangrijk om kritisch te blijven en andere databronnen in gedachten te houden bij je analyse.

Meet het succes van je content

De IPM formule vormt dus een handige tool om het succes van je content op Facebook te analyseren. Door te kijken naar de mate van interactie leer je vaak meer over het succes van je bericht dan wanneer je naar zaken als bericht-bereik zou kijken. Zeker na de verschuiving van de focus van Facebook (het teruglopende bereik van berichten van bedrijven) is analyseren op basis van interactie belangrijker dan ooit geworden.

Benieuwd naar je prestaties op Instagram? Ook voor Instagram kun je de IPM score berekenen met een calculator. De ideale IPM score voor Instagram is >20.

Optimaliseer je content door te leren van je successen en te ontdekken welke content niet werkt. Haal daarnaast lering uit de content van je concurrenten: welke berichten werken goed voor hen? Verbeter je IPM score door op zoek te gaan naar inhoud die waardevolle interacties opwekken bij je publiek en onthoudt: het neerzetten van een succesvolle Facebookpagina is een lopend proces. Succesvol zijn is de eerste stap, succes behouden? Dat is de échte uitdaging!

Hulp nodig?

Think Online is een online marketing bureau in Breda. Hulp nodig bij social media marketing of Facebook adverteren? Neem dan contact op met Think Online! Wij kunnen je adviseren over de juiste social media strategie en helpen met de uitvoering.

Ook interessant om te lezen

Veelgestelde vragen

Natuurlijk is dit afhankelijk van de benodigde inzet van online marketing. Belangrijke factoren die de kosten van online marketing bepalen zijn hoe sterk de beschikbare middelen zijn zoals website en online autoriteit. Maar ook de naamsbekendheid en concurrentie spelen een rol. Daarnaast hangt het ook af van wat je doelstelling is en hoeveel van het werk je zelf op kan pakken. Wij kijken graag samen met je naar deze zaken en kunnen dan een inschatting maken van de benodigde investering die nodig is om je online marketing doelstellingen te realiseren.

Waar je zelf vast over na kan denken; wat mag een verkoop, contactmoment of nieuwe klant kosten? En hoeveel wil ik die per maand hebben?

Om een vliegende start met online marketing te maken heeft THINK Start Smart ontwikkeld. Ook slim starten met online marketing?

Veel bedrijven vragen zich af of ze zelf een marketeer aan moeten nemen of online marketing uitbesteden. Beide situaties hebben voor- en nadelen.

Voordelen van online marketing uitbesteden aan THINK: Een breed team van online marketing specialisten die samen meer ervaring en kennis hebben dan een 'generalist'. Routine van onze online marketeers, effectieve werkprocessen en toegang tot slimme software tools geven vaak sneller resultaat dan een inhouse marketeer die deze omstandigheden niet heeft. Een inhouse marketeer zit dichter op de dagelijkse gang van zaken en kan zich focussen op een segment. De ideale situatie is in veel gevallen de combinatie. En THINK kan ook een hybride variant aanbieden. Sparren over online marketing kansen?

Customer journey is zo’n term die je in iedere marketing opleiding of cursus rond de oren vliegt. Je hebt er dus vast wel eens over gehoord, maar weet je nog wat het inhoudt? En waarom het uitwerken van de customer journey erg nuttig kan zijn? Lees verder in de blog over de customer journey.

THINK heeft software waarmee we concurrenten kunnen analyseren. Hoeveel bezoekers ze op hun website hebben, waar ze vandaan komen, of ze online adverteren, wat ze daarvoor betalen en hoe sterk hun online autoriteit is. Lees meer over onze online concurrentieanalyse

SEO is de afkorting voor Search Engine Optimization. In het Nederlands bekend als zoekmachine optimalisatie. Dit is een onderdeel van zoekmachinemarketing waarbij de activiteiten ervoor zorgen dat je website goed vindbaar is in zoekmachines als Google en Bing. De optimalisatie heeft betrekking op techniek, content en autoriteit.

Een uitgebreidere uitleg lees je hieronder:

SEO, oftewel Search Engine Optimization, is een belangrijk proces waarbij de inhoud en techniek van een website worden geoptimaliseerd om hoger te scoren in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Het is een cruciaal onderdeel van digitale marketing, omdat het ervoor zorgt dat je website beter vindbaar is voor potentiële klanten.

Het doel van SEO is om zoekmachines te helpen begrijpen waar je website over gaat en welke informatie relevant is voor gebruikers die bepaalde zoektermen invoeren. Door de inhoud en techniek van je website te optimaliseren, kun je de zoekmachines laten zien dat jouw website de meest relevante informatie bevat voor bepaalde zoektermen.

Er zijn verschillende aspecten van SEO die moeten worden geoptimaliseerd om een website hoger te laten scoren in de zoekresultaten. Enkele belangrijke elementen zijn:

  • Zoekwoordenonderzoek: Door het uitvoeren van zoekwoordenonderzoek kun je bepalen welke zoektermen het meest relevant zijn voor je bedrijf en welke zoekwoorden potentiële klanten waarschijnlijk zullen gebruiken. Door deze zoekwoorden op de juiste manier in je website te integreren, kun je de kans vergroten dat zoekmachines jouw website als relevant beschouwen.
  • On-page optimalisatie: On-page optimalisatie omvat verschillende technieken die kunnen worden toegepast om de inhoud van je website te optimaliseren. Dit omvat onder andere het gebruik van relevante zoekwoorden in de titels, subkoppen en bodytekst van de pagina's.
  • Technische optimalisatie: Technische optimalisatie omvat het optimaliseren van de technische aspecten van je website, zoals de laadsnelheid, de site-architectuur en de metadata. Door deze technische aspecten te optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines je website beter begrijpen en indexeren.
  • Linkbuilding: Linkbuilding omvat het verkrijgen van externe links naar je website van andere websites. Dit kan helpen om de autoriteit van je website te vergroten en de kans te vergroten dat zoekmachines je website als relevant beschouwen voor bepaalde zoektermen.

SEO is een continu proces dat regelmatig moet worden bijgewerkt om ervoor te zorgen dat je website hoger blijft scoren in de zoekresultaten. Hoewel het soms wat tijd kan kosten voordat je resultaten ziet, kan het investeren in SEO op de lange termijn bijdragen aan de groei en het succes van je bedrijf.