5 tips voor een betere gebruikerservaring (UX) op je website

5 tips voor een betere gebruikerservaring (UX) op je website

Dennis

Online marketeer & SEA specialist

Een optimale gebruikerservaring zorgt voor betere resultaten op je website. Bezoekers blijven langer hangen en nemen eerder contact op. Want waarom zou je je in bochten wringen op een “onvriendelijke” website terwijl er zoveel alternatieven zijn met een goede user experience (UX)?

In deze blog geven we je 5 tips voor een betere UX op jouw website.

1. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden

Ga je met de gebruikerservaring van je website aan de slag? Dan zijn er gelukkig ontelbaar veel voorbeelden van goede UX. Je hoeft het wiel dus echt niet opnieuw uit te vinden.

Sterker nog, soms kan het in je nadeel werken om je website op een hele unieke manier in te richten. Je bezoekers hebben namelijk bepaalde verwachtingen als ze een website bezoeken. Zou je er bijvoorbeeld voor kiezen om het menu onderaan in plaats van bovenaan je website te plaatsen, dan zorgt dit voor verwarring.

Ga op zoek naar verschillende websites van binnen en buiten je branche en laat je inspireren. Verplaats je in de gebruiker en kijk welke elementen jij logisch en handig in gebruik vindt.

2. Zorg voor een goede laadsnelheid

Een van de grootste irritaties onder websitebezoekers is een trage website. We zijn verwend en hebben geen geduld meer met zijn allen. Je kunt je wel voorstellen dat een slechte laadsnelheid een enorme conversiekiller is.

Er zijn verschillende tools om de laadsnelheid van je website te testen en te verbeteren. Google’s PageSpeed Insights is gratis en geeft je inzicht in de laadsnelheid en geeft je tips om deze te verbeteren.

3. Houd het simpel

De gouden tip als het gaat om UX: houd het simpel! Je komt vaak genoeg websites tegen die heel veel van je vragen in een korte tijd. Een pop-up hier, een melding daar, heel veel call-to-actions op een pagina.

Dit werkt dus niet. Houd het simpel! Anders weet je als bezoeker niet meer waar je je op moet focussen, wat je moet doen of wat er van je verwacht wordt. Sluit bij voorkeur af met maar één call-to-action en laat alleen pop-ups zien wanneer dit relevant is voor de bezoeker.

4. Zorg voor interactie

Je kunt de gebruikerservaring van je website verbeteren door gebruik te maken van interactie. Statische websites behoren echt tot het verleden.

Als websitebezoeker is het fijn om een visuele verandering te zien als je iets gaat doen. Denk bijvoorbeeld aan een button die verandert als je muis er overheen gaat. Of een scroll-animatie als je naar beneden scrollt.

Ook hier geldt weer: houd het simpel! Als je teveel gebruik maakt van dit soort effecten dan kan dit de gebruikerservaring juist weer verslechteren.

5. Laat witruimte voor je werken

Je ziet tegenwoordig steeds vaker websites die gebruik maken van veel witruimte. Dit zorgt niet alleen voor een moderne uitstraling, het maakt je website ook een stuk makkelijker om te scannen en te lezen. Daarnaast kun je witruimte ook inzetten om je call-to-actions beter op te laten vallen.

Laat die conversies maar komen!

Een betere gebruikerservaring is vaak de eerste stap in conversieoptimalisatie. Want als de basis niet op orde is, kun je ook niet verwachten dat bezoekers gaan doen wat jij van ze verwacht. Dus, ga aan de slag en laat die conversies maar komen!

Heb je hulp nodig om je website en online marketingkanalen beter te laten presteren? Neem dan eens contact op met een van onze specialisten.

Ook interessant om te lezen

Veelgestelde vragen

Google Consent Mode V2 is een wijziging in het cookiebeleid die zorgt voor meer controle over data en de naleving van nieuwe Europese wetgeving (DMA). Het niet naleven kan leiden tot opschorting van advertentiekanalen zoals Google Ads of Meta accounts.

Ja, geen probleem! Om zichtbaar te zijn in Google zet je zoekmachine marketing in: [SEO](/zoekmachine-optimalisatie-seo) en [SEA (Search Engine Advertising)](/zoekmachine-adverteren-sea). Met SEA kun je adverteren boven de zoekresultaten van Google. Dit is vaak binnen een paar dagen te realiseren. Je betaalt alleen als mensen doorgeklikt hebben op jouw advertentie. Of dit interessant is, hangt af van de kosten per klik en de prijs die jij zou willen betalen voor een verkoop of een nieuwe klant. Bel ons gerust eens op om te bespreken of dit interessant is voor jouw business!

Met SEO optimaliseer je een website om goed zichtbaar te zijn in de organische zoekresultaten. Hier heeft THINK veel ervaring in, en dat gaat ook zeker lukken. Alleen niet binnen een paar dagen.

Met ‘lookalike’ wordt binnen online marketing gesproken over een doelgroep die is samengesteld uit gebruikers die vergelijkbare kenmerken vertonen als een bestaande groep klanten of gebruikers. Het doel van lookalike targeting is om nieuwe potentiële klanten te bereiken.

Veel bedrijven vragen zich af of ze zelf een marketeer aan moeten nemen of online marketing uitbesteden. Beide situaties hebben voor- en nadelen.

Voordelen van online marketing uitbesteden aan THINK: Een breed team van online marketing specialisten die samen meer ervaring en kennis hebben dan een 'generalist'. Routine van onze online marketeers, effectieve werkprocessen en toegang tot slimme software tools geven vaak sneller resultaat dan een inhouse marketeer die deze omstandigheden niet heeft. Een inhouse marketeer zit dichter op de dagelijkse gang van zaken en kan zich focussen op een segment. De ideale situatie is in veel gevallen de combinatie. En THINK kan ook een hybride variant aanbieden. Sparren over online marketing kansen?

SEO is de afkorting voor Search Engine Optimization. In het Nederlands bekend als zoekmachine optimalisatie. Dit is een onderdeel van zoekmachinemarketing waarbij de activiteiten ervoor zorgen dat je website goed vindbaar is in zoekmachines als Google en Bing. De optimalisatie heeft betrekking op techniek, content en autoriteit.

Een uitgebreidere uitleg lees je hieronder:

SEO, oftewel Search Engine Optimization, is een belangrijk proces waarbij de inhoud en techniek van een website worden geoptimaliseerd om hoger te scoren in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Het is een cruciaal onderdeel van digitale marketing, omdat het ervoor zorgt dat je website beter vindbaar is voor potentiële klanten.

Het doel van SEO is om zoekmachines te helpen begrijpen waar je website over gaat en welke informatie relevant is voor gebruikers die bepaalde zoektermen invoeren. Door de inhoud en techniek van je website te optimaliseren, kun je de zoekmachines laten zien dat jouw website de meest relevante informatie bevat voor bepaalde zoektermen.

Er zijn verschillende aspecten van SEO die moeten worden geoptimaliseerd om een website hoger te laten scoren in de zoekresultaten. Enkele belangrijke elementen zijn:

  • Zoekwoordenonderzoek: Door het uitvoeren van zoekwoordenonderzoek kun je bepalen welke zoektermen het meest relevant zijn voor je bedrijf en welke zoekwoorden potentiële klanten waarschijnlijk zullen gebruiken. Door deze zoekwoorden op de juiste manier in je website te integreren, kun je de kans vergroten dat zoekmachines jouw website als relevant beschouwen.
  • On-page optimalisatie: On-page optimalisatie omvat verschillende technieken die kunnen worden toegepast om de inhoud van je website te optimaliseren. Dit omvat onder andere het gebruik van relevante zoekwoorden in de titels, subkoppen en bodytekst van de pagina's.
  • Technische optimalisatie: Technische optimalisatie omvat het optimaliseren van de technische aspecten van je website, zoals de laadsnelheid, de site-architectuur en de metadata. Door deze technische aspecten te optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines je website beter begrijpen en indexeren.
  • Linkbuilding: Linkbuilding omvat het verkrijgen van externe links naar je website van andere websites. Dit kan helpen om de autoriteit van je website te vergroten en de kans te vergroten dat zoekmachines je website als relevant beschouwen voor bepaalde zoektermen.

SEO is een continu proces dat regelmatig moet worden bijgewerkt om ervoor te zorgen dat je website hoger blijft scoren in de zoekresultaten. Hoewel het soms wat tijd kan kosten voordat je resultaten ziet, kan het investeren in SEO op de lange termijn bijdragen aan de groei en het succes van je bedrijf.