Dennis
Online marketeer & SEA specialist
Een optimale gebruikerservaring zorgt voor betere resultaten op je website. Bezoekers blijven langer hangen en nemen eerder contact op. Want waarom zou je je in bochten wringen op een “onvriendelijke” website terwijl er zoveel alternatieven zijn met een goede user experience (UX)?
In deze blog geven we je 5 tips voor een betere UX op jouw website.
Ga je met de gebruikerservaring van je website aan de slag? Dan zijn er gelukkig ontelbaar veel voorbeelden van goede UX. Je hoeft het wiel dus echt niet opnieuw uit te vinden.
Sterker nog, soms kan het in je nadeel werken om je website op een hele unieke manier in te richten. Je bezoekers hebben namelijk bepaalde verwachtingen als ze een website bezoeken. Zou je er bijvoorbeeld voor kiezen om het menu onderaan in plaats van bovenaan je website te plaatsen, dan zorgt dit voor verwarring.
Ga op zoek naar verschillende websites van binnen en buiten je branche en laat je inspireren. Verplaats je in de gebruiker en kijk welke elementen jij logisch en handig in gebruik vindt.
Een van de grootste irritaties onder websitebezoekers is een trage website. We zijn verwend en hebben geen geduld meer met zijn allen. Je kunt je wel voorstellen dat een slechte laadsnelheid een enorme conversiekiller is.
Er zijn verschillende tools om de laadsnelheid van je website te testen en te verbeteren. Google’s PageSpeed Insights is gratis en geeft je inzicht in de laadsnelheid en geeft je tips om deze te verbeteren.
De gouden tip als het gaat om UX: houd het simpel! Je komt vaak genoeg websites tegen die heel veel van je vragen in een korte tijd. Een pop-up hier, een melding daar, heel veel call-to-actions op een pagina.
Dit werkt dus niet. Houd het simpel! Anders weet je als bezoeker niet meer waar je je op moet focussen, wat je moet doen of wat er van je verwacht wordt. Sluit bij voorkeur af met maar één call-to-action en laat alleen pop-ups zien wanneer dit relevant is voor de bezoeker.
Je kunt de gebruikerservaring van je website verbeteren door gebruik te maken van interactie. Statische websites behoren echt tot het verleden.
Als websitebezoeker is het fijn om een visuele verandering te zien als je iets gaat doen. Denk bijvoorbeeld aan een button die verandert als je muis er overheen gaat. Of een scroll-animatie als je naar beneden scrollt.
Ook hier geldt weer: houd het simpel! Als je teveel gebruik maakt van dit soort effecten dan kan dit de gebruikerservaring juist weer verslechteren.
Je ziet tegenwoordig steeds vaker websites die gebruik maken van veel witruimte. Dit zorgt niet alleen voor een moderne uitstraling, het maakt je website ook een stuk makkelijker om te scannen en te lezen. Daarnaast kun je witruimte ook inzetten om je call-to-actions beter op te laten vallen.
Een betere gebruikerservaring is vaak de eerste stap in conversieoptimalisatie. Want als de basis niet op orde is, kun je ook niet verwachten dat bezoekers gaan doen wat jij van ze verwacht. Dus, ga aan de slag en laat die conversies maar komen!
Heb je hulp nodig om je website en online marketingkanalen beter te laten presteren? Neem dan eens contact op met een van onze specialisten.
Met ‘lookalike’ wordt binnen online marketing gesproken over een doelgroep die is samengesteld uit gebruikers die vergelijkbare kenmerken vertonen als een bestaande groep klanten of gebruikers. Het doel van lookalike targeting is om nieuwe potentiële klanten te bereiken.
Het See, Think, Do, Care-model is een marketingframework ontwikkeld door Avinash Kaushik. Het model helpt marketeers structuur aan te brengen in de klantreis, met als doel op het juiste moment de juiste boodschap te communiceren.
In de praktijk betekent dit dat je per fase verschillende content, kanalen en KPI’s hanteert. Door dit bewust in te zetten, vergroot je de effectiviteit van je campagnes aanzienlijk.
Wil je meer leren over het praktisch toepassen van het See, Think, Do, Care-model? Lees dan: See, Think, Do, Care model in de praktijk
Programmatic Advertising is een geautomatiseerde methode om digitale advertenties te kopen en te verkopen. In plaats van handmatige afspraken en onderhandelingen, maakt programmatic advertising gebruik van software en technologie om advertentieruimte te verhandelen.
Visuele content, zoals foto’s en video’s, speelt een cruciale rol in het versterken van je merk. Het trekt direct de aandacht, maakt je boodschap aantrekkelijker en zorgt ervoor dat informatie beter blijft hangen.
Beelden roepen emoties op en creëren een sterkere connectie met je doelgroep, waardoor je merk herkenbaarder en betrouwbaarder wordt. Daarnaast helpt visuele content bij het verbeteren van je online zichtbaarheid, bijvoorbeeld door aantrekkelijkere social media posts en een professionelere uitstraling op je website.
Door consistent gebruik te maken van visuele elementen die aansluiten bij je merkidentiteit, versterk je je positionering en onderscheid je je van de concurrentie.
SEO heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Waar vroeger de focus lag op trucjes om zoekmachines te beïnvloeden, draait moderne SEO om een gebruikersgerichte aanpak en hoogwaardige content.
Klassieke SEO was vooral gericht op het vullen van pagina’s met zoekwoorden (keyword stuffing) en het verzamelen van zoveel mogelijk backlinks, ongeacht de relevantie. Websites werden vaak geoptimaliseerd voor zoekmachines in plaats van voor bezoekers, waardoor de gebruikservaring en contentkwaliteit minder prioriteit kregen. Dit leidde tot pagina’s die wel hoog scoorden in zoekresultaten, maar weinig echte waarde boden aan gebruikers.
Moderne SEO richt zich op de zoekintentie en de gebruikerservaring, waarbij waardevolle content centraal staat. In plaats van zoveel mogelijk backlinks te verzamelen, ligt de focus op kwalitatieve links van relevante en betrouwbare bronnen. Content wordt gecreëerd met het doel om echte waarde te bieden en in te spelen op de behoeften van de doelgroep. Daarnaast speelt optimalisatie voor AI-gedreven zoekmachines en spraakgestuurde zoekopdrachten een steeds grotere rol, waardoor SEO dynamischer en gebruiksvriendelijker is geworden.
Bedrijven die vasthouden aan klassieke SEO lopen het risico om afgestraft te worden door zoekmachines, terwijl moderne SEO zorgt voor duurzame en betrouwbare resultaten.
Voorkom dat je SEO-strategie achterhaald raakt! Ontdek de 7 SEO-tactieken waar je per direct mee moet stoppen in 2025 en zorg dat je online zichtbaar blijft.