Laetitia
Sr. online marketeer & Strategy lead
Wat is jouw doelstelling om met SEO aan de slag te gaan? Misschien denk je nu: op alle zoekwoorden die ook maar iets met mijn website te maken hebben bovenaan in Google staan! Maar afhankelijk van de concurrentie en je branche, kan dit een enorme investering (en verspilling) van tijd en inspanningen en geld zijn.
Je moet je afvragen of het wel zo nuttig is om op ieder zoekwoord dat je kunt bedenken gevonden te worden. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je zorgt voor een goede zichtbaarheid onder de juiste doelgroep. En dat je uit Google kwalitatief verkeer realiseert. In deze blog leggen we het verschil uit tussen enkel focussen op posities of op zichtbaarheid en kwaliteit.
Je moet altijd een afweging maken tussen het inzetten op short tail of long tail keywords: zoekwoorden waar veel of weinig op wordt gezocht. Het is vaak makkelijker om op zoekwoorden met een laag zoekvolume hoge posities te behalen. Maar je moet je wel afvragen waarom er weinig op een bepaalde term wordt gezocht.
Zit je in een niche? Dan komt het lage zoekvolume waarschijnlijk omdat je een kleine doelgroep hebt. Maar is dit niet het geval? Dan kun je wel een hoop #1 posities hebben op zoekwoorden waar weinig op wordt gezocht, maar in de praktijk zorgt dit voor weinig zichtbaarheid en verkeer naar je website.
Het is soms lastig om precies te zeggen welke positie je website heeft op een bepaald zoekwoord. Google en andere tools om dit inzichtelijk te maken geven namelijk een gemiddelde aan. Door gepersonaliseerde zoekresultaten, bijvoorbeeld op basis van locatie of eerdere zoekopdrachten, kunnen de zoekresultaten er bij iedereen anders uitzien.
De gemiddelde posities kunnen je wel helpen om de voortgang van je SEO inspanningen inzichtelijk te maken. Maar houd er rekening mee dat dit niet alles zegt.
Bij Think Online houden we de zoekwoordposities ook in de gaten om de voortgang te bewaken, maar we kijken verder dan dat. Het is belangrijk om deze informatie te koppelen aan de zichtbaarheid van je website in Google.
Word je bijvoorbeeld weergegeven tussen je concurrenten of sta je tussen websites die eigenlijk iets heel anders aanbieden? Ben je voldoende zichtbaar als je doelgroep naar jouw producten of diensten op zoek is? En misschien nog wel het meest belangrijke om in de gaten te houden is de kwaliteit van het verkeer. Wat doen bezoekers uit Google daarna op je website? Hoelang blijven ze en gaan ze over tot conversies?
Benieuwd hoe goed jouw website eigenlijk echt op SEO scoort? Of ben je op zoek naar een zoekmachine optimalisatie bureau om je te helpen op dit gebied? Neem contact op met een van onze specialisten. Wij maken dit graag inzichtelijk voor je.
Online marketing verandert continu, en om niet achter te blijven, is het essentieel om proactief te blijven. Het volgen van trends via blogs, webinars en events helpt je op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Regelmatig je data analyseren en je strategieën bijsteken is belangrijk om in te spelen op de veranderende behoeften van je doelgroep.
Het testen van nieuwe kanalen en formats geeft je inzicht in wat werkt. Automatisering en AI stellen je in staat efficiënter te werken en je processen te optimaliseren. Flexibiliteit is cruciaal, zodat je snel kunt inspelen op veranderingen in algoritmes en consumentengedrag.
In een dynamische markt is een statische strategie niet genoeg. Door continu te optimaliseren, blijf je vooroplopen in de markt.
Wil je altijd een stap voor blijven? Ontdek de nieuwste online marketingtrends voor 2025!
Het identificeren van je online concurrenten begint met het in de huid kruipen van je (potentiële) klanten.
Start door relevante zoekwoorden in Google te zoeken en te kijken welke bedrijven bovenaan de zoekresultaten staan. Dit geeft je een goed overzicht van wie zich in jouw markt bevindt.
Gebruik sociale mediaplatforms om te zien welke bedrijven actief zijn in jouw branche. Hier krijg je een goed beeld van je concurrenten en hun aanwezigheid online.
Verzamel feedback van klanten over welke alternatieven zij overwegen. Dit helpt je te begrijpen welke andere bedrijven jouw klanten in de gaten houden.
Door deze stappen te volgen, krijg je een duidelijk overzicht van je online concurrenten en kun je je strategie beter afstemmen.
Meer hulp nodig bij je concurrentieanalyse? Schrijf je in voor een gratis concurrentiecheck!
De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en Google's Search Generative Experience (SGE) verandert de manier waarop zoekmachines resultaten tonen. Websites die zich aanpassen aan deze veranderingen kunnen een voorsprong krijgen.
AI en SGE optimalisatie omvat:
SEO blijft evolueren, en bedrijven die AI integreren in hun strategie blijven concurrerend.
AI verandert het online zoekgedrag maar wat betekent dit voor jouw SEO-strategie? Ontdek de impact van AI en hoe je jouw website hierop kunt voorbereiden. Lees de blog.
THINK heeft software waarmee we concurrenten kunnen analyseren. Hoeveel bezoekers ze op hun website hebben, waar ze vandaan komen, of ze online adverteren, wat ze daarvoor betalen en hoe sterk hun online autoriteit is. Lees meer over onze online concurrentieanalyse
SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Het is een proces waarbij de inhoud en techniek van een website worden geoptimaliseerd om hoger te scoren in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Lees verder om meer te lezen over wat SEO precies is.
SEO is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat je website beter vindbaar is voor potentiële klanten. Door hoger te scoren in de zoekresultaten, krijg je meer verkeer naar je website en kun je meer leads en conversies genereren. Bovendien is SEO een duurzame strategie die op de lange termijn kan bijdragen aan de groei en het succes van je bedrijf.
SEO werkt door de inhoud en techniek van een website te optimaliseren op basis van de rankingfactoren van zoekmachines. Dit omvat onder andere het gebruik van relevante zoekwoorden, het optimaliseren van de metadata en het creëren van kwalitatieve backlinks naar de website.
Het kan enige tijd duren voordat SEO-resultaten zichtbaar zijn, afhankelijk van de concurrentie in de markt en de huidige status van de website. Over het algemeen kan het enkele maanden tot een jaar duren voordat significante resultaten worden behaald.
Hoewel het mogelijk is om SEO zelf te doen, kan het inhuren van een professionele SEO-expert voordelen bieden. Een professional heeft de expertise en ervaring om de meest effectieve SEO-strategieën te ontwikkelen en uit te voeren, en kan je helpen om betere resultaten te behalen in minder tijd.
Nee, SEO is niet hetzelfde als SEA. SEA verwijst naar betaalde zoekadvertenties die worden weergegeven boven de organische zoekresultaten van zoekmachines. Hoewel beide strategieën gericht zijn op het vergroten van de zichtbaarheid van een website in de zoekresultaten, verschillen ze in de manier waarop ze worden uitgevoerd en gefinancierd.