Hoe goed scoort jouw website op SEO? Verschil tussen posities en zichtbaarheid

Hoe goed scoort jouw website op SEO? Verschil tussen posities en zichtbaarheid

Wat is jouw doelstelling om met SEO aan de slag te gaan? Misschien denk je nu: op alle zoekwoorden die ook maar iets met mijn website te maken hebben bovenaan in Google staan! Maar afhankelijk van de concurrentie en je branche, kan dit een enorme investering (en verspilling) van tijd en inspanningen en geld zijn.

Je moet je afvragen of het wel zo nuttig is om op ieder zoekwoord dat je kunt bedenken gevonden te worden. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je zorgt voor een goede zichtbaarheid onder de juiste doelgroep. En dat je uit Google kwalitatief verkeer realiseert. In deze blog leggen we het verschil uit tussen enkel focussen op posities of op zichtbaarheid en kwaliteit.

#1 posities maar geen verkeer naar de website

Je moet altijd een afweging maken tussen het inzetten op short tail of long tail keywords: zoekwoorden waar veel of weinig op wordt gezocht. Het is vaak makkelijker om op zoekwoorden met een laag zoekvolume hoge posities te behalen. Maar je moet je wel afvragen waarom er weinig op een bepaalde term wordt gezocht.

Zit je in een niche? Dan komt het lage zoekvolume waarschijnlijk omdat je een kleine doelgroep hebt. Maar is dit niet het geval? Dan kun je wel een hoop #1 posities hebben op zoekwoorden waar weinig op wordt gezocht, maar in de praktijk zorgt dit voor weinig zichtbaarheid en verkeer naar je website.

Enkel focus op posities geeft vertekend beeld

Het is soms lastig om precies te zeggen welke positie je website heeft op een bepaald zoekwoord. Google en andere tools om dit inzichtelijk te maken geven namelijk een gemiddelde aan. Door gepersonaliseerde zoekresultaten, bijvoorbeeld op basis van locatie of eerdere zoekopdrachten, kunnen de zoekresultaten er bij iedereen anders uitzien.

De gemiddelde posities kunnen je wel helpen om de voortgang van je SEO inspanningen inzichtelijk te maken. Maar houd er rekening mee dat dit niet alles zegt.

Kijk naar zichtbaarheid en kwaliteit van verkeer

Bij Think Online houden we de zoekwoordposities ook in de gaten om de voortgang te bewaken, maar we kijken verder dan dat. Het is belangrijk om deze informatie te koppelen aan de zichtbaarheid van je website in Google.

Word je bijvoorbeeld weergegeven tussen je concurrenten of sta je tussen websites die eigenlijk iets heel anders aanbieden? Ben je voldoende zichtbaar als je doelgroep naar jouw producten of diensten op zoek is? En misschien nog wel het meest belangrijke om in de gaten te houden is de kwaliteit van het verkeer. Wat doen bezoekers uit Google daarna op je website? Hoelang blijven ze en gaan ze over tot conversies?

Hoe goed scoort jouw website?

Benieuwd hoe goed jouw website eigenlijk echt op SEO scoort? Of ben je op zoek naar een zoekmachine optimalisatie bureau om je te helpen op dit gebied? Neem contact op met een van onze specialisten. Wij maken dit graag inzichtelijk voor je.

Ook interessant om te lezen

Veelgestelde vragen

Jouw website goed laten presteren met SEO doe je niet zomaar. Google moet jouw website namelijk zien als relevant en functioneel. Maar hoe dan? Denk aan het schrijven van blogs gericht op SEO, de broncode van je website schoonhouden, zorgen voor goede hosting, snelle laadtijden, een uitstekende prestatie op mobiel, afbeeldingen voorzien van het juiste format en jouw website begrijpelijk maken voor een klant. Doe je dit goed? Dan zal Google jou een betere SEO ranking geven. Ook is online autoriteit belangrijk.

SEO staat voor zoekmachine optimalisatie. Door een website technisch, op het gebied van content en autoriteit te optimaliseren maak je websites beter vindbaar in zoekmachines als Google en Bing.

SEA staat voor zoekmachine adverteren

CRO staat voor conversie ratio optimaliseren

CTR is het percentage gebruikers dat doorklikt

THINK heeft software waarmee we concurrenten kunnen analyseren. Hoeveel bezoekers ze op hun website hebben, waar ze vandaan komen, of ze online adverteren, wat ze daarvoor betalen en hoe sterk hun online autoriteit is. Lees meer over onze online concurrentieanalyse

Veel bedrijven vragen zich af of ze zelf een marketeer aan moeten nemen of online marketing uitbesteden. Beide situaties hebben voor- en nadelen.

Voordelen van online marketing uitbesteden aan THINK: Een breed team van online marketing specialisten die samen meer ervaring en kennis hebben dan een 'generalist'. Routine van onze online marketeers, effectieve werkprocessen en toegang tot slimme software tools geven vaak sneller resultaat dan een inhouse marketeer die deze omstandigheden niet heeft. Een inhouse marketeer zit dichter op de dagelijkse gang van zaken en kan zich focussen op een segment. De ideale situatie is in veel gevallen de combinatie. En THINK kan ook een hybride variant aanbieden. Sparren over online marketing kansen?

Ja, geen probleem! Om zichtbaar te zijn in Google zet je zoekmachine marketing in: [SEO](/zoekmachine-optimalisatie-seo) en [SEA (Search Engine Advertising)](/zoekmachine-adverteren-sea). Met SEA kun je adverteren boven de zoekresultaten van Google. Dit is vaak binnen een paar dagen te realiseren. Je betaalt alleen als mensen doorgeklikt hebben op jouw advertentie. Of dit interessant is, hangt af van de kosten per klik en de prijs die jij zou willen betalen voor een verkoop of een nieuwe klant. Bel ons gerust eens op om te bespreken of dit interessant is voor jouw business!

Met SEO optimaliseer je een website om goed zichtbaar te zijn in de organische zoekresultaten. Hier heeft THINK veel ervaring in, en dat gaat ook zeker lukken. Alleen niet binnen een paar dagen.