Hoe goed scoort jouw website op SEO? Verschil tussen posities en zichtbaarheid

Hoe goed scoort jouw website op SEO? Verschil tussen posities en zichtbaarheid

Wat is jouw doelstelling om met SEO aan de slag te gaan? Misschien denk je nu: op alle zoekwoorden die ook maar iets met mijn website te maken hebben bovenaan in Google staan! Maar afhankelijk van de concurrentie en je branche, kan dit een enorme investering (en verspilling) van tijd en inspanningen en geld zijn.

Je moet je afvragen of het wel zo nuttig is om op ieder zoekwoord dat je kunt bedenken gevonden te worden. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je zorgt voor een goede zichtbaarheid onder de juiste doelgroep. En dat je uit Google kwalitatief verkeer realiseert. In deze blog leggen we het verschil uit tussen enkel focussen op posities of op zichtbaarheid en kwaliteit.

#1 posities maar geen verkeer naar de website

Je moet altijd een afweging maken tussen het inzetten op short tail of long tail keywords: zoekwoorden waar veel of weinig op wordt gezocht. Het is vaak makkelijker om op zoekwoorden met een laag zoekvolume hoge posities te behalen. Maar je moet je wel afvragen waarom er weinig op een bepaalde term wordt gezocht.

Zit je in een niche? Dan komt het lage zoekvolume waarschijnlijk omdat je een kleine doelgroep hebt. Maar is dit niet het geval? Dan kun je wel een hoop #1 posities hebben op zoekwoorden waar weinig op wordt gezocht, maar in de praktijk zorgt dit voor weinig zichtbaarheid en verkeer naar je website.

Enkel focus op posities geeft vertekend beeld

Het is soms lastig om precies te zeggen welke positie je website heeft op een bepaald zoekwoord. Google en andere tools om dit inzichtelijk te maken geven namelijk een gemiddelde aan. Door gepersonaliseerde zoekresultaten, bijvoorbeeld op basis van locatie of eerdere zoekopdrachten, kunnen de zoekresultaten er bij iedereen anders uitzien.

De gemiddelde posities kunnen je wel helpen om de voortgang van je SEO inspanningen inzichtelijk te maken. Maar houd er rekening mee dat dit niet alles zegt.

Kijk naar zichtbaarheid en kwaliteit van verkeer

Bij Think Online houden we de zoekwoordposities ook in de gaten om de voortgang te bewaken, maar we kijken verder dan dat. Het is belangrijk om deze informatie te koppelen aan de zichtbaarheid van je website in Google.

Word je bijvoorbeeld weergegeven tussen je concurrenten of sta je tussen websites die eigenlijk iets heel anders aanbieden? Ben je voldoende zichtbaar als je doelgroep naar jouw producten of diensten op zoek is? En misschien nog wel het meest belangrijke om in de gaten te houden is de kwaliteit van het verkeer. Wat doen bezoekers uit Google daarna op je website? Hoelang blijven ze en gaan ze over tot conversies?

Hoe goed scoort jouw website?

Benieuwd hoe goed jouw website eigenlijk echt op SEO scoort? Of ben je op zoek naar een zoekmachine optimalisatie bureau om je te helpen op dit gebied? Neem contact op met een van onze specialisten. Wij maken dit graag inzichtelijk voor je.

Ook interessant om te lezen

Veelgestelde vragen

Veel marketingcampagnes zijn gericht op de Do fase (aankoopfase in de klantreis). In deze fase heb je veel kans omdat er een koopbehoefte is. Echter is er ook meer concurrentie. Daarom is het belangrijk om ook in de eerdere fasen van de klant reis als de See en Think fase (orientatie en overweging) aanwezig te zijn om alvast een band met de prospect op te bouwen. Leer er meer over in dit artikel over het See, Think, Do, Care model.

Jouw website goed laten presteren met SEO doe je niet zomaar. Google moet jouw website namelijk zien als relevant en functioneel. Maar hoe dan? Denk aan het schrijven van blogs gericht op SEO, de broncode van je website schoonhouden, zorgen voor goede hosting, snelle laadtijden, een uitstekende prestatie op mobiel, afbeeldingen voorzien van het juiste format en jouw website begrijpelijk maken voor een klant. Doe je dit goed? Dan zal Google jou een betere SEO ranking geven. Ook is online autoriteit belangrijk.

ROI staat voor Return Of Investment, ofwel als ik 1 euro investeer, hoeveel euro levert investeren in online marketing mij dan op?
Een logische vraag waar we niet direct antwoord op kunnen geven omdat dit per bedrijf, sector, periode en ook regio kan verschillen. Daarnaast is ook de aansluiting van jouw product of dienst op de markt een belangrijke factor.

In principe niet. Wij zien SEO en Google Ads als marketing kanalen. Bij THINK werken we vanuit een doelstelling (bijvoorbeeld 10 nieuwe klanten per maand) en een tactiek (zo effectief mogelijk kwalitatieve doelgroepen bereiken, bewerken en overhalen) om die doelstelling te realiseren. Daar worden de best passende marketing kanalen voor ingezet. De kans is groot dat hier SEO en Google Ads bijzitten, maar het is afhankeljk van je doelstelling, het budget en de marktsituatie op welk moment en op welke manier deze kanalen worden ingezet.

We gaan graag met je om tafel zitten om te horen wat jouw doelstellingen zijn en zoeken dan samen naar de best passende mix om jouw doelstelling online te ondersteunen en realiseren.

Om er achter te komen welke online marketing specialist in Breda het beste bij je past kijk je naar je bedrijfsgrote en je doelstellingen.


Kijk eerst zelf eens in Google, welke online marketing specialisten ui Breda zijn zelf goed zichtbaar in Google? Kijk vervolgens op de blog van de specialist en vraag je af of de onderwerpen aansluiten bij wat de stijl en kwaliteit die jij zoekt! Kijk ook naar de teksten, zijn deze goed geschreven of staan ze (te) vol met zoekwoorden? Kijk goed naar de uitstraling en klanten, is dat wat bij jouw past?


Er zijn verschillende soorten onlne marketing specialisten in Breda. Freelance online marketeers (vaak hoog niveau van 1 marketing discipline), Kleine bureau's en grote bureau's. Bij online marketing bureau's kan je een onderscheid maken tussen verkoopgedreven en marketinggedreven. De verkoopgedreven bureau's werken vaak met pakketten en hebben veel accountmanagers in dienst die je bellen dat je niet goed vindbaar bent. Ze adverteren soms zelf wel in Google maar zijn in de organische (niet betaalde) zoekresultaten vaak niet vindbaar.


Marketinggedreven online marketing bureau's leveren meestal maatwerk, hebben een goed verhaal op de overons pagina, vertellen over hun visie in plaats van pakketten en in de teamsamenstelling zie je meer inhoudelijke medewerkers dan verkopers.


Bij THINK hebben we geen verkopers, alleen specialisten. Wij leveren maatwerk en hebben specialisten op het gebied van marketing strategie, SEO (zoekmachine optimalisatie, SEA (Google Ads), social media marketing, Analytics, en conversie optimalisatie.