Hoe goed scoort jouw website op SEO? Verschil tussen posities en zichtbaarheid

Hoe goed scoort jouw website op SEO? Verschil tussen posities en zichtbaarheid

Wat is jouw doelstelling om met SEO aan de slag te gaan? Misschien denk je nu: op alle zoekwoorden die ook maar iets met mijn website te maken hebben bovenaan in Google staan! Maar afhankelijk van de concurrentie en je branche, kan dit een enorme investering (en verspilling) van tijd en inspanningen en geld zijn.

Je moet je afvragen of het wel zo nuttig is om op ieder zoekwoord dat je kunt bedenken gevonden te worden. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je zorgt voor een goede zichtbaarheid onder de juiste doelgroep. En dat je uit Google kwalitatief verkeer realiseert. In deze blog leggen we het verschil uit tussen enkel focussen op posities of op zichtbaarheid en kwaliteit.

#1 posities maar geen verkeer naar de website

Je moet altijd een afweging maken tussen het inzetten op short tail of long tail keywords: zoekwoorden waar veel of weinig op wordt gezocht. Het is vaak makkelijker om op zoekwoorden met een laag zoekvolume hoge posities te behalen. Maar je moet je wel afvragen waarom er weinig op een bepaalde term wordt gezocht.

Zit je in een niche? Dan komt het lage zoekvolume waarschijnlijk omdat je een kleine doelgroep hebt. Maar is dit niet het geval? Dan kun je wel een hoop #1 posities hebben op zoekwoorden waar weinig op wordt gezocht, maar in de praktijk zorgt dit voor weinig zichtbaarheid en verkeer naar je website.

Enkel focus op posities geeft vertekend beeld

Het is soms lastig om precies te zeggen welke positie je website heeft op een bepaald zoekwoord. Google en andere tools om dit inzichtelijk te maken geven namelijk een gemiddelde aan. Door gepersonaliseerde zoekresultaten, bijvoorbeeld op basis van locatie of eerdere zoekopdrachten, kunnen de zoekresultaten er bij iedereen anders uitzien.

De gemiddelde posities kunnen je wel helpen om de voortgang van je SEO inspanningen inzichtelijk te maken. Maar houd er rekening mee dat dit niet alles zegt.

Kijk naar zichtbaarheid en kwaliteit van verkeer

Bij Think Online houden we de zoekwoordposities ook in de gaten om de voortgang te bewaken, maar we kijken verder dan dat. Het is belangrijk om deze informatie te koppelen aan de zichtbaarheid van je website in Google.

Word je bijvoorbeeld weergegeven tussen je concurrenten of sta je tussen websites die eigenlijk iets heel anders aanbieden? Ben je voldoende zichtbaar als je doelgroep naar jouw producten of diensten op zoek is? En misschien nog wel het meest belangrijke om in de gaten te houden is de kwaliteit van het verkeer. Wat doen bezoekers uit Google daarna op je website? Hoelang blijven ze en gaan ze over tot conversies?

Hoe goed scoort jouw website?

Benieuwd hoe goed jouw website eigenlijk echt op SEO scoort? Of ben je op zoek naar een zoekmachine optimalisatie bureau om je te helpen op dit gebied? Neem contact op met een van onze specialisten. Wij maken dit graag inzichtelijk voor je.

Ook interessant om te lezen

Veelgestelde vragen

SEO is de afkorting voor Search Engine Optimization. In het Nederlands bekend als zoekmachine optimalisatie. Dit is een onderdeel van zoekmachinemarketing waarbij de activiteiten ervoor zorgen dat je website goed vindbaar is in zoekmachines als Google en Bing. De optimalisatie heeft betrekking op techniek, content en autoriteit.

THINK heeft software waarmee we concurrenten kunnen analyseren. Hoeveel bezoekers ze op hun website hebben, waar ze vandaan komen, of ze online adverteren, wat ze daarvoor betalen en hoe sterk hun online autoriteit is. Lees meer over onze online concurrentieanalyse

Veel marketingcampagnes zijn gericht op de Do fase (aankoopfase in de klantreis). In deze fase heb je veel kans omdat er een koopbehoefte is. Echter is er ook meer concurrentie. Daarom is het belangrijk om ook in de eerdere fasen van de klant reis als de See en Think fase (orientatie en overweging) aanwezig te zijn om alvast een band met de prospect op te bouwen. Leer er meer over in dit artikel over het See, Think, Do, Care model.

Ja, geen probleem! Om zichtbaar te zijn in Google zet je zoekmachine marketing in: [SEO](/zoekmachine-optimalisatie-seo) en [SEA (Search Engine Advertising)](/zoekmachine-adverteren-sea). Met SEA kun je adverteren boven de zoekresultaten van Google. Dit is vaak binnen een paar dagen te realiseren. Je betaalt alleen als mensen doorgeklikt hebben op jouw advertentie. Of dit interessant is, hangt af van de kosten per klik en de prijs die jij zou willen betalen voor een verkoop of een nieuwe klant. Bel ons gerust eens op om te bespreken of dit interessant is voor jouw business!

Met SEO optimaliseer je een website om goed zichtbaar te zijn in de organische zoekresultaten. Hier heeft THINK veel ervaring in, en dat gaat ook zeker lukken. Alleen niet binnen een paar dagen.

Om er achter te komen welke online marketing specialist in Breda het beste bij je past kijk je naar je bedrijfsgrote en je doelstellingen.


Kijk eerst zelf eens in Google, welke online marketing specialisten ui Breda zijn zelf goed zichtbaar in Google? Kijk vervolgens op de blog van de specialist en vraag je af of de onderwerpen aansluiten bij wat de stijl en kwaliteit die jij zoekt! Kijk ook naar de teksten, zijn deze goed geschreven of staan ze (te) vol met zoekwoorden? Kijk goed naar de uitstraling en klanten, is dat wat bij jouw past?


Er zijn verschillende soorten onlne marketing specialisten in Breda. Freelance online marketeers (vaak hoog niveau van 1 marketing discipline), Kleine bureau's en grote bureau's. Bij online marketing bureau's kan je een onderscheid maken tussen verkoopgedreven en marketinggedreven. De verkoopgedreven bureau's werken vaak met pakketten en hebben veel accountmanagers in dienst die je bellen dat je niet goed vindbaar bent. Ze adverteren soms zelf wel in Google maar zijn in de organische (niet betaalde) zoekresultaten vaak niet vindbaar.


Marketinggedreven online marketing bureau's leveren meestal maatwerk, hebben een goed verhaal op de overons pagina, vertellen over hun visie in plaats van pakketten en in de teamsamenstelling zie je meer inhoudelijke medewerkers dan verkopers.


Bij THINK hebben we geen verkopers, alleen specialisten. Wij leveren maatwerk en hebben specialisten op het gebied van marketing strategie, SEO (zoekmachine optimalisatie, SEA (Google Ads), social media marketing, Analytics, en conversie optimalisatie.