Zo maak jij je klaar voor de nieuwe Wet Digitale Toegankelijkheid 2025!

Zo maak jij je klaar voor de nieuwe Wet Digitale Toegankelijkheid 2025!

Stel je voor: je hebt net een nieuwe, dure promotievideo laten maken voor jouw onderneming. De video gaat live en je ziet in de statistieken dat je precies de juiste doelgroep bereikt op precies het goede moment. Klinkt goed, toch?

Maar wat als deze perfecte potentiële klanten jouw video niet kunnen bekijken omdat ze in een drukke trein zitten zonder oordopjes of omdat ze slechthorend zijn? Zonder ondertiteling missen ze de boodschap en haken ze direct af. Dit principe geldt voor veel meer aspecten van je website. Er worden hier heel veel kansen laten liggen. Super zonde dus!

Wat is digitale toegankelijkheid?

Digitale toegankelijkheid zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht eventuele beperkingen of bepaalde situaties, altijd toegang heeft tot jouw online content en functionaliteiten. Zo bereik je meer mensen en bied je iedereen een optimale ervaring.

Waarom is digitale toegankelijkheid belangrijk?

  • Inclusiviteit:
    Wist je dat wereldwijd ongeveer 15%-25% van de mensen met een beperking leeft? Door je website toegankelijk te maken, zorg je ervoor dat ook zij volledig kunnen meedoen in de digitale wereld. Dit is niet alleen fijn voor hen, maar ook voor jou. Hoe beter je hierop inspeelt, hoe meer mensen jouw website bezoeken, omdat jij toegankelijk bent.

  • Wettelijke vereisten
    Overheden stellen steeds meer eisen aan de toegankelijkheid van digitale diensten. Niet voldoen aan deze eisen kan leiden tot boetes of zelfs rechtszaken. Maar geen paniek! Door je website nu toegankelijk te maken, ben je goed voorbereid op de toekomst.

Wat gebeurt er als mijn website niet toegankelijk is?

Vanaf 28 juni 2025 wordt de Wet Digitale Toegankelijkheid van kracht voor bedrijven met een jaaromzet van meer dan €2 miljoen. Dit betekent dat je verplicht bent je digitale diensten toegankelijk te maken. Maar ook als je een kleinere onderneming hebt, zijn er volop redenen om nu te beginnen!

Waarom nu al actie ondernemen, ook als je een kleinere onderneming hebt?

1. Bereik een grotere doelgroep

Door je website toegankelijk te maken, bereik je een bredere doelgroep. Dit hoeft niet alleen mensen met een beperking te zijn. Denk ook bijvoorbeeld aan ouderen en anderen die baat hebben bij een gebruiksvriendelijke website.

2. Blijf je grootste concurrenten voor

Vooroplopen op het gebied van toegankelijkheid kan je onderscheiden van de concurrentie. Er zijn ontzettend veel websites waar je uit kan kiezen. Mensen zijn te ongeduldig om zich door een niet gebruiksvriendelijke website heen te worstelen. Als ze niet meteen kunnen vinden wat ze willen, gaan ze wel naar de concurrent toe, waar de informatie wel duidelijk is.

3. Technologische veranderingen

Digitale technologieën en standaarden ontwikkelen zich snel. Door nu aan de slag te gaan, vermijd je dure en tijdrovende last-minute aanpassingen

Dit kan veel stress en hoge kosten met zich meebrengen. Door proactief te zijn en je website nu al toegankelijk te maken, ben je voorbereid op de toekomst en bespaar je jezelf een hoop gedoe en extra uitgaven.

4. Verbeter jouw algehele gebruikerservaring:

Volgens een studie over digitale toegankelijkheid verbetert deze niet alleen de gebruikerservaring voor mensen met een beperking, maar heeft iedereen er baat bij. Het verhoogt de inclusiviteit, productiviteit en bruikbaarheid voor alle gebruikers. Denk aan betere navigatie, duidelijkere content en een gebruiksvriendelijker ontwerp. 

Voorbeeld van verbeterde UX

Een goed voorbeeld hiervan is onze samenwerking met Livingstone. Door de UX van hun landingspagina’s te optimaliseren, hebben we niet alleen de gebruikerservaring verbeterd, maar ook meer resultaten geboekt:

  • 74% meer leads

  • 37% lagere kosten per lead

  • 21% hoger conversieratio

Bekijk de volledige case en zie hoe we dit hebben bereikt: Meer leads tegen lagere kosten door verbeterde UX voor Livingstone.

Hoe maak je je website klaar voor de nieuwe Digitale Toegankelijkheidswet?

Is het toevoegen van ondertiteling dan genoeg? Nee, helaas niet. Het is een goed begin, maar er is veel meer dat je kunt doen om je website echt toegankelijk te maken. Hieronder vind je een overzicht van belangrijke verbeterpunten met voorbeelden, gebaseerd op de Vier Principes van Toegankelijkheid, ook wel POUR:

1. Perceivable (Waarneembaar)

Dit betekent dat iedereen de informatie op je website moet kunnen waarnemen, ongeacht hun zintuiglijke mogelijkheden. Bijvoorbeeld:

  • Stel je voor dat iemand blind is en jouw website bezoekt. Met behulp van een schermlezer kan deze persoon de tekst op je website horen. Maar dit werkt nu nog alleen als je site goed is opgezet met toegankelijke HTML-tags.

  • Of denk aan iemand die kleurenblind is. Voor hen is het belangrijk dat er voldoende contrast is tussen tekst en achtergrond, zodat ze de tekst goed kunnen lezen.

2. Operable (Bedienbaar):

Dit houdt in dat iedereen de interactieve elementen op je site moet kunnen bedienen, ongeacht hun fysieke beperkingen. Bijvoorbeeld:

  • Iemand met motorische beperkingen kan misschien niet een muis gebruiken, maar wel navigeren met een toetsenbord. Je speelt hierop in door alle knoppen, links en formulieren toegankelijk te maken via toetsenbordbediening.

  • Voor mensen die spraakbesturing gebruiken, moeten knoppen en andere interactieve elementen duidelijk gelabeld zijn, zodat ze gemakkelijk te bedienen zijn via stemcommando's.

3. Understandable (Begrijpelijk)

Je wil dat iedereen de informatie op je website begrijpt. Dit betekent:

  • Gebruik duidelijke en eenvoudige taal die voor iedereen te begrijpen is. Vermijd jargon en complexe zinnen.

  • Zorg voor consistente navigatie en lay-out. Als mensen weten waar ze moeten klikken of wat ze kunnen verwachten op elke pagina, verbetert dat hun ervaring aanzienlijk.

4. Robust (Robuust):

Je website moet responsive zijn. Dat betekent dat het moet werken op alle apparaten.

Of iemand nu je site bezoekt via een smartphone, tablet, laptop of zelfs een ouderwetse desktopcomputer, jouw content moet goed weergegeven worden.

Tips voor de eerste stappen naar een goede digitale toegankelijkheid

Wil je vandaag nog beginnen met het verbeteren van je digitale toegankelijkheid? Hier zijn vier tips die je meteen kunt implementeren op je website. Deze zijn redelijk snel op te lossen en hebben een groot effect:

  1. Duidelijke tekst en leesbaarheid

    Zorg voor een sterk contrast tussen tekst en achtergrond. Bijvoorbeeld, zwarte tekst op een witte achtergrond is veel beter leesbaar dan grijze tekst op een lichtgrijze achtergrond.

  2. Toegankelijke navigatie

    Voeg duidelijke en beschrijvende labels toe aan je knoppen. Dit helpt iedereen, maar vooral mensen die spraakbesturing of schermlezers gebruiken, om te begrijpen waar een link of knop naartoe leidt.

  3. Ondersteuning voor schermlezers

    Voeg duidelijke alt-teksten toe aan afbeeldingen. Deze beschrijven de inhoud van de afbeelding voor mensen die deze niet kunnen zien.

  4. Ondertiteling

    Voorzie al je video's van ondertiteling. Dit helpt niet alleen slechthorenden, maar ook mensen die zich in een stille omgeving bevinden. Automatisch gegenereerde ondertiteling is tegenwoordig simpel te genereren met verschillende apps.

Wil je meer weten over hoe wij je kunnen helpen met digitale toegankelijkheid?

Bezoek dan onze UX-pagina en ontdek wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen. Samen maken we de digitale wereld toegankelijker voor iedereen!

Lees meer informatie op onze UX & CRO pagina

Voorbeelden van goed toegankelijke websites

Goede voorbeelden van toegankelijke websites zijn onder andere Patagonia en BBC. Beide websites hebben uitstekende gebruiksvriendelijkheid. Ze zijn makkelijk te navigeren, eenvoudig te begrijpen en spelen precies in op de behoeften van gebruikers. Hier is waarom deze sites uitblinken:

Productpagina: Patagonia

De pagina's van Patagonia zijn goed gestructureerd met duidelijke lay-outs, herkenbare categorieën en begrijpbare tekst.

De productpagina's zijn overzichtelijk met grote afbeeldingen en duidelijke, vetgedrukte beschrijvingen. Dit maakt het makkelijk om de informatie snel te lezen. De labels in de productgalerij zijn super handig, zowel voor schermlezers als voor visuele verduidelijking van de producten.

De tekst is ook makkelijk te lezen voor iedereen: de tekst heeft een hoog contrast en alle afbeeldingen hebben alternatieve teksten.


BBC News

De website van de BBC is de gouden standaard voor digitale toegankelijkheid. Het is een perfect voorbeeld van hoe websites ontworpen moeten worden om volledig inclusief te zijn, zodat iedereen toegang heeft tot alle content.

De site is volledig responsief en eenvoudig te navigeren met een toetsenbord. Er is zelfs verborgen tekst om gebruikers van schermlezers extra context te geven.

Een 'Accessibility Help' link die nieuwe gebruikers en schermlezers helpt om snel hulp te krijgen zonder door de rest van de site te hoeven scrollen.

Ook interessant om te lezen