TikTok voor B2B: Is het de moeite waard?

TikTok voor B2B: Is het de moeite waard?

Lang verhaal kort: zeker weten! 

TikTok is dé manier om zelfs de meest lastig te bereiken doelgroep aan te spreken. Het platform heeft niet alleen de jongerenmarkt veroverd; met 1,7 miljoen Nederlandse gebruikers is het een krachtig middel om een breed publiek te bereiken. 

“Onderzoek laat zien dat TikToker’ers de app gemiddeld 1,5 uur per dag gebruiken.”

Niet alleen geschikt voor B2C

Geen TikTok-account? Dan heb je waarschijnlijk een standaardbeeld van de gemiddelde TikTok-gebruiker. Maar de realiteit? Niet alle miljard wereldwijde actieve gebruikers plaatsen dansvideo's. 

Op TikTok zie je alle leeftijdsgroepen die de eenvoudige tool gebruiken om video's te delen en te liken. Opvallend is dat zelfs gebruikers boven de 25 nu actiever zijn dan ooit. Mensen zijn meer dan ooit op zoek naar authenticiteit en persoonlijke touch. 

Mensen willen connecten met echte personen, niet met gezichtsloze merken. Dus, TikTok biedt niet alleen ruimte voor consumentgerichte content, maar ook voor zakelijke content die er echt toe doet.

Waar liggen de kansen?

TikTok onderscheidt zich met betere zichtbaarheid en hogere betrokkenheid van andere sociale media. Dit is te danken aan het unieke algoritme van TikTok. Met dit algoritme krijgt elke video een gelijke kans om op iemands tijdlijn te verschijnen.

“Het algoritme van Instagram geeft de voorkeur aan topcreators en influencers, terwijl het algoritme van TikTok de voorkeur geeft aan de meest interessante inhoud.”

Houtje Touwtje of dure advertenties?

De creatieve tools zoals bewegingsfuncties, filters en muziek maken TikTok aantrekkelijk om je merk op een unieke en kostenefficiënte manier te presenteren. 

Over kosten gesproken, op TikTok is het essentieel te begrijpen dat de authentieke, ongedwongen sfeer van groot belang is. Het sleutelwoord hier is "infotainment" (informatie x entertainment). Gebruikers willen op een leuke en creatieve manier geïnformeerd worden. Hoewel traditionele, goed geproduceerde video's zeker hun plek hebben, is het vaak de authentieke 'houtje-touwtje' content die viraal gaat.

“4 van de 5 TikToker’s gebruiken de app omdat ze het ‘heel grappig’ vinden.” 

Telefoon + TikTok = succes?

Aan de ene kant is TikTok-marketing super leuk, maar het kan ook flink wat vragen van je portemonnee. Het is niet alleen een kwestie van af en toe een leuke video plaatsen, maar eerder een constante stroom van creativiteit. Het behouden van de juiste uitstraling, merkidentiteit en sfeer is essentieel voor een goede online reputatie.

En laten we eerlijk zijn, het maken van geweldige content en het plannen van al die TikTok-optredens is best wel een klus. Je hebt ervaren contentmakers nodig om ervoor te zorgen dat alles in lijn is met je merkwaarden en strategie. Het kost tijd, energie en een serieuze betrokkenheid.

Maar hé, als je kijkt naar de mogelijke voordelen en doelen van je B2B-marketingstrategie op TikTok, is het absoluut de investering waard.

Is mijn strategie dan een dansje doen op kantoor met collega’s?

Nee, je hoeft (gelukkig) geen dansjes te leren op kantoor 🙂. Je kan wel verschillende strategieën toepassen: 

 • Maak informatieve content:
  Deel waardevolle branche-informatie, tips, of demonstreer nieuwe technologieën om jezelf als autoriteit te positioneren.

 • Toon de menselijke kant van je onderneming:
  Gebruik TikTok's informele en authentieke sfeer om de menselijke kant van je bedrijf te laten zien. Introduceer medewerkers, deel bedrijfsevenementen en geef een kijkje achter de schermen.

 • Speel in op trends en challenges:
  TikTok staat bekend om trends en challenges. Pas deze aan op jouw zakelijke context om relevant te blijven en op de ‘Voor Jou’ pagina te komen. 

 • Werk samen met influencers:
  Identificeer relevante TikTok-creators en werk samen om je product, dienst of bedrijf te promoten. Zorg ervoor dat ze passen bij je merkwaarden en doelgroep.

 • Employer branding:
  Geef een kijkje achter de schermen van je bedrijf door bijvoorbeeld een typische werkdag, lopende projecten, of een samenvatting van de vrijdagmiddagborrel te delen.

Is TikTok geschikt voor jouw B2B-bedrijf?

Nieuwsgierig naar de inzet van TikTok voor jouw B2B-bedrijf? Stel jezelf dan de volgende vragen:

 1. Wil je een nieuwe doelgroep bereiken?

 2. Heb je veel kennis of tips die je met je doelgroep wil delen?

 3. Heeft jouw bedrijf een interessant proces achter de schermen dat je kunt laten zien? 

 4. Heeft jouw bedrijf speciale evenementen of mijlpalen die je wilt delen met een breder publiek?

 5. Wil je samenwerken met TikTok creators die content maken in jouw branche?

 6. Heb je klantenreviews of succesverhalen die je wilt delen om vertrouwen op te bouwen bij potentiële klanten? 

 7. Zijn er veelgestelde vragen over je producten of diensten die je op een creatieve manier kunt beantwoorden?

 8. Ben je op zoek naar manieren om je onderneming meer toegankelijk te maken?

Hoewel TikTok voor B2B marketing misschien niet meteen voor de hand ligt, doe je toch zaken met mensen. En mensen hebben behoefte aan vermakelijke, inspirerende en nuttige content. TikTok kan dé ideale manier zijn om deze behoeftes te vullen. 

Nieuwsgierig naar meer?

Experimenteer, leer, en ontdek of TikTok een waardevolle toevoeging kan zijn aan jouw B2B-marketingstrategie.

Nieuwsgierig naar meer of heb je hier hulp bij nodig?
Wij staan voor je klaar! Aarzel niet om contact op te nemen.

Contact

Succesverhalen van TikTok voor B2B 

Diverse merken hebben door TikTok marketing hun bereik vergroot, naamsbekendheid gecreëerd en nieuwe mogelijkheden voor hun onderneming geopend. 

Shopify 

Shopify maakt e-commerce toegankelijk voor kleine bedrijven. Shopify post productiviteitstips, zakelijke adviezen en creatieve manieren om optimaal gebruik te maken van hun dienst. Door deze tips te integreren in hun content, spreekt Shopify niet alleen een nieuw publiek aan, maar biedt het ook waarde voor huidige gebruikers. Zo krijgen zij een helder beeld van de diverse mogelijkheden die voor hen beschikbaar zijn.

https://www.tiktok.com/@shopify 

Adobe

Met bijna 3 miljoen likes heeft Adobe B2B-marketing op TikTok onder de knie. Ze delen how-to video's, waarmee ze hun klanten de kennis geven om het maximale uit hun tools te halen. Naast kennisclips en tips houden zij ook creatieve wedstrijden. Zo verbinden ze kleine ondernemingen en onafhankelijke Adobe-gebruikers online, via hun account. Dit zorgt voor veel publiciteit, omdat elke TikTok gebruiker in de comments mee kan oordelen. 

https://www.tiktok.com/@adobe

Zoom

Zoom is een merk dat een enorme aanhang heeft gekregen (3.2 miljoen likes!). Naast informatieve content delen ze voornamelijk inhakers op de actualiteit. Op deze manier hebben ze een nieuwe doelgroep aangesproken.

https://www.tiktok.com/@zoom 

Ook interessant om te lezen