Contentmarketing tijdens de customer journey

Picknick foto waarbij eten word gefotografeerd

Demy

Online marketeer

Benieuwd hoe je contentmarketing kan inzetten tijdens verschillende fasen van de customer journey? In een vorige blog vertelden we je al wat meer over de customer journey en waarom het belangrijk is om deze uit te werken. Het helpt je namelijk om je doelgroep op het juiste moment met de juiste boodschap te bereiken. Contentmarketing is hier een goede tool voor en kun je door de hele klantreis heen inzetten. Heb je nog niet goed in kaart hoe de verschillende fases er voor jouw doelgroep uitzien? Stel dan eerst buyer persona’s voor je doelgroep op om daar achter te komen!

Contentmarketing in het kort

Even in het kort, wat is contentmarketing ook alweer? Contentmarketing is een strategische marketingtechniek die gefocust is op het creëren en verspreiden van waardevolle, relevante content. Door middel van contentmarketing wordt er als het ware een connectie gemaakt tussen mens en merk. Alhoewel je merkgerelateerde content aanbiedt is het doel niet om direct te verkopen. Je deelt bijvoorbeeld tips, inspireert, of beantwoordt vragen die je doelgroep heeft (denk aan blogs of berichtjes op social media). Je leest meer over het toepassen van contentmarketing in onze eerdere artikelen!

Contentmarketing is de perfecte manier om je doelgroep te bereiken in een wereld waarin we worden overstelpt met reclame. Door je contentmarketing specifiek af te stemmen op de customer journey, en antwoord te geven op de vragen die je doelgroep heeft tijdens iedere specifieke fase, wordt het gebruik van contentmarketing nog effectiever.

Contentmarketing in de oriëntatiefase

In de oriëntatiefase draait het allemaal om naamsbekendheid. Je wil dat je doelgroep als eerste aan jouw bedrijf denkt wanneer ze een product of dienst nodig hebben die jij verkoopt. Dit wordt ook wel top of mind awareness genoemd. Daarnaast wil je je doelgroep prikkelen om jouw product te kopen.

Dit doe je bijvoorbeeld door middel van een inspirerende video, mooie foto’s op social media of een inhoudelijk artikel plaatsen in een (online) magazine of vakblad. Een andere goede manier om je doelgroep in dit stadium te bereiken is door een antwoord te geven op hun vragen/problemen. Zorg ervoor dat je blogs of video’s hebt op je website waarin je dit doet.

De afweging fase van de klantreis

In de afweging fase wordt er een afweging gemaakt tussen verschillende aanbieders. Tijdens deze fase is het belangrijk om je doelgroep te overtuigen van jouw product/bedrijf. Het is belangrijk om online aanwezig te zijn met positieve reviews en ervaringen. Schrijf bijvoorbeeld cases over projecten waar je trots op bent. Of vraag je klanten om een testimonial te schrijven voor op je website.

Daarnaast kun je je doelgroep overtuigen van jouw product met instructievideo’s en andere kennis gerelateerde content zoals whitepapers en specialistische artikelen. Laat je doelgroep zien dat jij écht weet waar je het over hebt en ze zullen eerder geneigd zijn om voor jou te kiezen.

Zorg dat je doelgroep overgaat tot aankoop

De aankoopfase is wanneer je doelgroep tot aankoop overgaat. Het is belangrijk om de beloftes die je in de eerste twee fases hebt gemaakt na te komen. Zorg ervoor dat het aankoopproces soepel verloopt en dat je website of webshop aansluit bij het beeld dat je in eerdere content hebt geschetst. Prikkel ze met een mooie aanbieding (dit valt niet onder contentmarketing maar is wel effectief 😉), door middel van advertenties op social media, een banner of een mailing, zodat ze jouw product kiezen.

Een leuk voorbeeld van ‘contentmarketing’ in de aankoopfase kom je tegen in de supermarkt. De magazines die je in de supermarkt mee kunt nemen (zoals de Allerhande en de Hallo Jumbo) zijn een mooi voorbeeld van contentmarketing in de overwegingsfase. Vervolgens wordt deze content gebruikt in de aankoopfase, door producten die je voor bepaalde recepten nodig hebt in de winkel te groeperen. Hierdoor word je herinnerd aan de content die je eerder hebt gezien én ben je eerder geneigd om de producten mee te nemen. 

Laat loyale klanten content creëren

Hoe kun je contentmarketing inzetten om loyale klanten te creëren? Een manier om dat te doen is door je klanten betrokken te maken bij jouw merk. Vraag ze bijvoorbeeld om foto’s van jouw producten te delen, wanneer zij ze in gebruik hebben, met een bepaalde hashtag. Deel deze foto’s vervolgens op jouw eigen social media kanalen. De klant zal trots zijn dat zijn of haar foto gedeeld is door het merk en raakt daardoor meer betrokken bij het merk. Daarnaast genereert het delen van foto’s ook positieve mond-tot-mond reclame, dit is dan weer goed voor je doelgroep die zich in de afweging fase bevindt.

Je kunt ook content creëren die (door de ogen van je klanten) laat zien hoe goed jouw service is. Coolblue is hier bijvoorbeeld erg goed in. Iedere maand deelt de webshop de leukste gesprekken op social media in hun blog.

Contentmarketing die aansluit bij jouw bedrijf

Voordat je aan de slag gaat met contentmarketing zijn er een aantal belangrijke dingen waarmee je rekening moet houden. De content die je creëert moet aansluiten bij je bedrijf, moet geplaatst worden op de juiste kanalen en moet consistent zijn. Weet je niet hoe je dat moet doen? Lees dan onze tips voor het succesvol inzetten van contentmarketing eens door of neem contact op met online marketing bureau Think Online! Wij kunnen je adviseren over het opzetten van een contentmarketingstrategie en helpen met de uitvoering.

Think Online helpt bedrijven en organisaties online groeien. Niet alleen vandaag en morgen, maar over een lange periode. Dat is wel zo duurzaam. Lees snel meer over onze online marketing aanpak.

Ook interessant om te lezen

Veelgestelde vragen

THINK adviseert Cookiebot als CMP omdat het goed samenwerkt met de ontwikkelingen rondom Google Consent Mode V2.

SEO is de afkorting voor Search Engine Optimization. In het Nederlands bekend als zoekmachine optimalisatie. Dit is een onderdeel van zoekmachinemarketing waarbij de activiteiten ervoor zorgen dat je website goed vindbaar is in zoekmachines als Google en Bing. De optimalisatie heeft betrekking op techniek, content en autoriteit.

Een uitgebreidere uitleg lees je hieronder:

SEO, oftewel Search Engine Optimization, is een belangrijk proces waarbij de inhoud en techniek van een website worden geoptimaliseerd om hoger te scoren in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Het is een cruciaal onderdeel van digitale marketing, omdat het ervoor zorgt dat je website beter vindbaar is voor potentiële klanten.

Het doel van SEO is om zoekmachines te helpen begrijpen waar je website over gaat en welke informatie relevant is voor gebruikers die bepaalde zoektermen invoeren. Door de inhoud en techniek van je website te optimaliseren, kun je de zoekmachines laten zien dat jouw website de meest relevante informatie bevat voor bepaalde zoektermen.

Er zijn verschillende aspecten van SEO die moeten worden geoptimaliseerd om een website hoger te laten scoren in de zoekresultaten. Enkele belangrijke elementen zijn:

  • Zoekwoordenonderzoek: Door het uitvoeren van zoekwoordenonderzoek kun je bepalen welke zoektermen het meest relevant zijn voor je bedrijf en welke zoekwoorden potentiële klanten waarschijnlijk zullen gebruiken. Door deze zoekwoorden op de juiste manier in je website te integreren, kun je de kans vergroten dat zoekmachines jouw website als relevant beschouwen.
  • On-page optimalisatie: On-page optimalisatie omvat verschillende technieken die kunnen worden toegepast om de inhoud van je website te optimaliseren. Dit omvat onder andere het gebruik van relevante zoekwoorden in de titels, subkoppen en bodytekst van de pagina's.
  • Technische optimalisatie: Technische optimalisatie omvat het optimaliseren van de technische aspecten van je website, zoals de laadsnelheid, de site-architectuur en de metadata. Door deze technische aspecten te optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines je website beter begrijpen en indexeren.
  • Linkbuilding: Linkbuilding omvat het verkrijgen van externe links naar je website van andere websites. Dit kan helpen om de autoriteit van je website te vergroten en de kans te vergroten dat zoekmachines je website als relevant beschouwen voor bepaalde zoektermen.

SEO is een continu proces dat regelmatig moet worden bijgewerkt om ervoor te zorgen dat je website hoger blijft scoren in de zoekresultaten. Hoewel het soms wat tijd kan kosten voordat je resultaten ziet, kan het investeren in SEO op de lange termijn bijdragen aan de groei en het succes van je bedrijf.

Een sterke contentstrategie is meer dan alleen regelmatig content publiceren. Het begint met een duidelijk doel: wil je meer leads genereren, je merkautoriteit versterken of engagement verhogen?

Vervolgens is het essentieel om je doelgroep goed in kaart te brengen en content te creëren die aansluit bij hun behoeften en zoekgedrag. Een doordachte strategie omvat ook een diversiteit aan formats, zoals blogs, video’s en social media posts, en zorgt voor een samenhangende merkboodschap.

Daarnaast spelen distributie en promotie een grote rol, goede content heeft pas impact als deze de juiste mensen bereikt. Tot slot is het meten en analyseren van de prestaties cruciaal om je strategie voortdurend te verbeteren.

Wil jij meer impact met je content? Ontdek onze aanpak!

Ja, geen probleem! Om zichtbaar te zijn in Google zet je zoekmachine marketing in: [SEO](/zoekmachine-optimalisatie-seo) en [SEA (Search Engine Advertising)](/zoekmachine-adverteren-sea). Met SEA kun je adverteren boven de zoekresultaten van Google. Dit is vaak binnen een paar dagen te realiseren. Je betaalt alleen als mensen doorgeklikt hebben op jouw advertentie. Of dit interessant is, hangt af van de kosten per klik en de prijs die jij zou willen betalen voor een verkoop of een nieuwe klant. Bel ons gerust eens op om te bespreken of dit interessant is voor jouw business!

Met SEO optimaliseer je een website om goed zichtbaar te zijn in de organische zoekresultaten. Hier heeft THINK veel ervaring in, en dat gaat ook zeker lukken. Alleen niet binnen een paar dagen.

Traditioneel toont Google een lijst met links naar websites die relevant zijn voor je zoekopdracht. Met SGE krijg je direct een AI-gegenereerd overzicht dat meerdere aspecten van je vraag behandelt, waardoor je sneller een volledig antwoord krijgt zonder door meerdere links te hoeven klikken.